Artan gıda ve enerji fiyatları onlara yaradı! Gıda ve enerjiden 453 milyar dolar kazandılar!

Kar amacı gütmeyen uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, artan gıda ve enerji fiyatlarının ve Rusya ile Ukrayna arasında çıkan savaşın, gıda ve enerji milyarderlerinin servetlerine 453 milyar dolar kazandırdığını açıkladı.

23.05.2022-23:58 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-23:58) Artan gıda ve enerji fiyatları onlara yaradı! Gıda ve enerjiden 453 milyar dolar kazandılar!

Kar amacı gütmeyen uluslararası yardım kuruluşu Oxfam tarafından hazırlanan rapora göre artan gıda ve enerji fiyatlarının ve Rusya ile Ukrayna arasında çıkan savaşın, gıda ve enerji milyarderlerinin servetlerine 453 milyar dolar kazandırdı. Dünya iş dünyası ve siyasi seçkinleri İsviçre’nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu için bir araya geldi. Oxfam küresel gıda fiyatlarının hızla artmasıyla sadece 24 ayda, 62 yeni gıda milyarderinin ortaya çıktığını belirtti.

860 milyon insan günlük 30 TL'nin altında yaşayacak

Oxfam tarafından hazırlanan rapora göre geçtiğimiz yıl ortalama yüzde 30'dan fazla artan gıda fiyatlarının pandemi öncesine göre 263 milyondan fazla insanı akut yoksulluğa itebilir. Bu durumda ise yaklaşık 860 milyon insan günlük 30 TL'nin altında bir gelirle yaşayabilir. Oxfam'ın Birleşik Krallık CEO'su Danny Sriskandarajah, konu hakkında yaptığı açılamada Doğu Afrika'da insanların açlıktan ölmesi, dünyanın süper zenginlerinin servetlerinin hızla artan gıda ve enerji fiyatlarıyla beslenmesi ahlaki olarak savunulamayacağını söyledi. Davos'ta bir araya gelen dünya liderlerini, 20 yılı aşkın süredir aşırı yoksulluktaki en büyük artışla mücadeleye yardımcı olmak için süper zenginlere derhal servet vergileri getirmeye çağırısında bulunan Oxfam hükümetlerin Arjantin örneğini izlemesi ve "milyarderlerin pandeminin beklenmedik düşüşlerine karşı bir kerelik dayanışma vergisi" getirmesi gerektiğini belirtti.

860 milyon insan günlük 30 TL’nin altında yaşayacak

2000 yılına göre üç kat artış görüldü

Pandemi döneminde toplam 573 yeni milyarder ortaya çıktı. Oxfam, Pandemi döneminin 'Milyarder sınıfı için kaybedilen en iyi zaman' olduğunu belirtti. Forbes dergisinin süper zenginler sıralamasına göre milyarderlerin toplam serveti, küresel GSYİH'nın yüzde 13,9'una eşit bir şekilde 12,7 trilyon dolara ulaşırken, 2000 yılına göre üç kat artış görüldü.

Elif Çolak
elifcolak@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal