Artan ev fiyatlarından sonra öğrencilere müjdeli haber! KYK yurtlarında yeni düzenlemeler yapıldı

Üniversitelerin açılmasına yaklaşık bir ay kala öğrenci ve ailelerini bir telaş daha sardı. Üniversite öğrencileri yurt arayışlarını sürdürmeye devam ederken, artan ev kiraları dikkatleri çekiyor. Kira ve özel yurt fiyatlarındaki fahiş artış sebebiyle devlet yurtlarına olan talebin artacağını öngören Gençlik ve Spor Bakanlığı; yurt kapasitesini 128 bin arttırırken, devlet misafirhaneleri, özel yurtlar ve gerekirse otelleri de öğrencilerin kullanımına sunmak için çalışmalar başlattı.

11.08.2022-11:04 - (Son Güncelleme: 11.08.2022-11:42) Artan ev fiyatlarından sonra öğrencilere müjdeli haber! KYK yurtlarında yeni düzenlemeler yapıldı

Ev kiraları ve özel yurt ücretlerinin yüksek fiyatlarından dolayı öğrenci ve velileri kara kara düşündürüyor. Okulların açılmasına bir ay kala devlet yurtlarına olan talebin artacağını öngören Gençlik ve Spor Bakanlığı, öğrencilerin fahiş fiyatlar ödememesi için düğmeye bastı. İlk olarak yurt kapasitesini artıran Bakanlık, diğer yandan da ilk 2 ayda oluşabilecek yığılmalara karşı kamu misafirhaneleri devreye girecek. 

Geçen yıl KYK yurtlarında yığılma olmuştu

2021 yılında üniversiteler uzaktan eğitimi sonlandırmasından sonra ev kiralarındaki artışlardan dolayı öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) yönelmişti. Bu sebepten dolayı eğitim öğretim yılının ilk aylarında geçici bir yığılma olmuş ve konu siyasi istismar aracına dönüşmüştü. Fakat sorun kısa sürede çözülmüştü. Talepte bulunan öğrencilerin tamamı yerleştirilmiş, buna rağmen KYK yurtlarının kapasitesi yaklaşık olarak yüzde 30 oranında boş kalmıştı.

Ekstra bir ücret talep edilmiyor

Ekstra bir ücret talep edilmiyor

TYT taban puanlarının kaldırılmasından dolayı yeni eğitim yılında daha fazla gencin üniversite okuyacağından yola çıkan Bakanlık, bu doğrultuda artabilecek yurt konaklama talebine karşı formüller arıyor. Özel yurtlar, devlet misafir haneleri, eğer gerekirse özel konaklama alanları öğrencilerin kullanımı için tahsis edilecek. Söz konusu konaklama alanlarında ise öğrencilerden ekstra bir ücret istenmeyecek. KYK yurtlarında barınan öğrenciler hangi fiyatı ödüyor ise yeni konaklama alanları için de aynı ücretlendirme olacak. Ek olarak KYK yurtları pek çok özel yurtta bulunmayan imkanları da öğrencilere sunuyor. Öğrenciler yurtlarda barınmanın yanı sıra sosyal, kültürel, eğitsel ve sportif faaliyetler de düzenliyor. 2021-2022 yılları arasında yurtlarda toplam 25 bin 241 faaliyet gerçekleştirildi. Söz konusu faaliyetlere 1 milyon 113 bin 955 genç katıldı. Bu faaliyetler için ise devlet, 48 milyon 862 bin TL harcama yaptı. Ayrıca KYK yurtlarında olan tüm öğrencilere aylık beslenme yardımı yapılıyor. 

Yurt kapasiteleri arttırılıyor

Yeni Şafak'ın haberine göre; sadece misafirhane değiş yurt kapasitesinin artışı konusu ile ilgili de yoğun çalışmalar yürütülüyor. Şu anda KYK'nın yaklaşık olarak 750 bin kişilik kapasitesi var. 2002 yılında 190 olan yurt sayısı 2022 yılında 783'e kadar yükseldi. Bu yılın sonuna kadar ise 94 yeni binası/tesis daha eklenmesi planlanıyor. Söz konusu tesislerin de tamamlanmasından sonra kapasiteye 128 bin kişilik yer eklenecek. Bu yurtların bazıları hizmete alınırken bazılarının da sonuna gelindi. Örnek verecek olursak, geçen hafta hizmete alınan birimler ile kapasite 10 bin daha yükseldi. gelecek günlerde de 20 bin kişiye hizmet verecek birimlerin açılışının yapılması planlanıyor.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal