Arka Plan mı Arkaplan mı, Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘Arka plan’ da onlardan biri. Peki; TDK doğru yazılışı ne, bitişik mi ayrı mı yazılır, içinde ‘arka plan’ geçen cümleler neler?

25.01.2022-12:08 - (Son Güncelleme: 25.01.2022-12:08) Arka Plan mı Arkaplan mı, Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "arka plan"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "arka plan" olarak ortaya çıkıyor. Yani ayrı yazılıyor.

Bazı örneklerde görülen “arkaplan” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, iki ayrı kelimeden oluştuğu için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “arka plan” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Kelimenin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

“Bir şeyin gerisindeki görünüm, geri plan.”

“mecaz. Önemsiz, değersiz.”

TDK

ÖRNEK CÜMLELER

- Bu üslubu ve bakış açısı yüzünden arka plana kaymış. (Tarık Buğra)

- Arka plan hikayesi hakkında hatırlanması gereken en önemli şeyler (a) herkesin bir geçmişi vardır ve (b) bu geçmişin çoğu pek ilginç değildir. (Stephen King)

- Her sıkıntının arka planında iman zaafı vardır. (Hayati İnanç)

- Hepimiz bir arka plan olmadan sislerin arasında dolanan gölgeler, içi boş hayaletleriz. (Virginia Woolf)

- Her insan bilimine, onu kuran, ona bir zemin oluşturan ve bir vatan gibi olan bir arka plan vermektedir. (Michel Foucault)

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal