Arjantin IMF'den 50 Milyar Dolar Kredi Aldı

Ekonomik sıkıntılar çeken Arjantin son çare olarak IMF'ye başvurdu. Yapılan anlaşma ile Arjantin IMF'den 50 milyar dolar kredi alacak.

08.06.2018-17:13 - (Son Güncelleme: 08.06.2018-17:02) Arjantin IMF'den 50 Milyar Dolar Kredi Aldı

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Arjantin'in, 50 milyar dolar krediyi kapsayan 3 senelik stand-by anlaşması üzerinde uzlaştıkları öğrenildi.

Kurumdan duyurulan yazılı açıklamaya göre, IMF Yönetim Kurulu'nun onayına sunulacak anlaşma, ülkenin büyük kısmı dolar türünden olan borçlarını ödemesine olanak verecek. Kredi, IMF'nin kabul ettiği ekonomik programa bağlı kalınması koşulunu taşıyor.

Arjantin pesosunun bu sene dolar karşısında yüzde 25 kadar değer kaybetmesi, ülkeyi yeni bir ekonomik krizin kapısına getirmişti.

Arjantin Merkez Bankası, pesodaki değer kaybını engellemek için peş peşe faiz yükseltmesine giderek politika faizini yüzde 40'a yükseltmişti.

Stand-by anlaşması nedir?

IMF'nin gereksinim duyan mensuplarına finansal yardım sağlamak için yaptığı anlaşmalar, stand-by anlaşması olarak isimlendiriliyor.

Protestolara neden oldu

Anlaşma, 2001-2002 senelerindeki ekonomik krizin ardından senelerce IMF'den uzak duran Arjantin için bir milat oldu. Pek çok Arjantinli bu ekonomik krizden IMF'nin koşul koştuğu kemer sıkma tedbirlerini sorumlu tutmuştu. Cumhurbaşkanı Mauricio Macri'nin tekrar IMF'ye gitmesi ülkede protestolara neden oldu.

Hazine Bakanı Nicolas Dujovne dün bir basın toplantısında yaptığı konuşmada, IMF'nin destek olabileceğini, fakat Arjantin halkının kendi problemlerini çözmeleri gerektiğini söyledi.

Dujovne, IMF yönetim kurulunun 20 Haziran görüşmesinde anlaşmayı onaylamasını beklediğini ve sonrasında, finansmanın yüzde 30'u yada yaklaşık 15 milyar dolarlık bir kesimin ödenmesini beklediğini açıkladı.

Dujovne, Arjantin'in bütçe açıklarını 2019'da, yüzde 2.2 düzeyinden gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 1.3'üne düşürmeye çalışacağını bildirdi. Anlaşmaya göre 2020 senesinde mali denge sağlanacak ve sonrasında GSYH'in yüzde 0.5 oranında bütçe fazlası meydana getirilecek.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal