Arjantin ekonomik krizde: Dolar kuru 800'e çıkacak

Ekonomik krizle mücadele eden Arjantin'de yeni hükümet devalüasyon kararı aldı. Ülkenin para birimi pesonun yüzde 54 devalüe edilmesiyle dolar kurunun 800'ün üzerine çıkması bekleniyor. İşte detaylar...

13.12.2023-10:54 - (Son Güncelleme: 13.12.2023-17:52) Arjantin ekonomik krizde: Dolar kuru 800'e çıkacak

Arjantin’deki ekonomik kriz sürüyor. Devletin attığı adım, diğer ülkelerdeki insanları şaşkına çevirdi.

Dolar kuru 800’e çıkacak

Arjantin basınında çıkan haberde, hükümetin, pesoyu Dolar karşısında yüzde 54 oranında devalüe edeceği ve enerji ile ulaşımdaki sübvansiyonları da azaltacağı bildirildi. Ülkede dün yaklaşık 365,50 Arjantin pesosu olarak kaydedilen dolar kurunun 800 pesonun üzerini görmesi bekleniyor.

“Daha da kötü olacağız”

Arjantin'in yeni Devlet Başkanı Javier Milei'nin Ekonomi Bakanı Luis Caputo, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Enerji ve ulaştırmaya yönelik sübvansiyonları azaltacağız. Bugün devlet, sübvansiyonlar yoluyla enerji ve ulaşım fiyatlarını çok düşük tutuyor" ifadesini kullandı. Caputo, "Birkaç ay boyunca özellikle Enflasyon açısından daha kötü olacağız. Bu şekilde devam edersek, hiperenflasyona gideceğimizden şüpheniz olmasın." değerlendirmesinde bulundu.

IMF harekete geçti

Öte yandan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Sosyal Medya hesabından yaptığı paylaşımda, Milei ve ekonomi ekibinin, Arjantin'in önemli ekonomik zorluklarına çözüm bulmak için açıkladığı kararlı tedbirleri memnuniyetle karşıladığını vurguladı.

Yıllık enflasyon yüzde 140

Arjantin'de devlet başkanlığı seçimini, 19 Kasım'da ikinci turda kazanan Javier Milei, 10 Aralık'ta yemin ederek, görevi bir önceki Devlet Başkanı Alberto Fernandez'ten devralmıştı. Yıllık enflasyonun yüzde 140'a ulaştığı ülkede, hükümetin, bütçe açığını azaltmak amacıyla ulaştırma ve enerjide sübvansiyonları azaltacağı ve bayındırlık işlerinde de ciddi kesintiye gideceği belirtilmişti.

(AA)


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal