Ardan Zentürk: 'Darbeci Sisi Hiçbir Şey Yapamaz!'

Libya’da çatışmalar devam ederken Libya’ya yönelik operasyon düzenleyeceğini duyuran Mısır hakkında haber365’e konuşan Ardan Zentürk, darbeci Sisi’nin hiçbir şey yapamayacağını söyledi.

22.06.2020-15:31 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-15:46) Ardan Zentürk: 'Darbeci Sisi Hiçbir Şey Yapamaz!'

Oğuzhan Çağlar / haber365.com.tr

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne  (UMH) bağlı Türkiye destekli Libya ordusu, isyancı Hafter’i püskürtmeye devam ediyor. Hafter’in büyük güç kayıpları sonrası, Mısır’ın Libya’ya operasyon yapmaya hazırlandığının ortaya çıkması üzerine haber365'e konuşan Ardan Zentürk, “Mısır ordusunun Libya’ya operasyon düzenlemesi uzak bir ihtimaldir, düzenlese dahi başarılı olma şansı yoktur.” dedi.

“Sirte Ve Cufra Düşecek”

Ardan Zentürk, Mısır’ın Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Rusya, Fransa, Yunanistan ve İsrail’le birlikte yıllardır Hafter’i desteklediğini vurgulayarak, “Bekledikleri Trablus’un bir an evvel düşmesiydi. Lakin Türkiye Libya’yla bir deniz sınırları anlaşması imzaladı ve onun karşılığında Libya’ya askeri yardım gönderdi” dedi.

Türkiye’nin askeri yardımı sonucunda Libya’daki iç çatışmasının kaderinin değiştiğine dikkat çeken Zentürk, “Mısır da durumu anladı. Çünkü Türkiye İbrahim Kalın aracılığıyla, çok açık ve net bir şekilde Libya’da sağlanacak ateşkes için Hafter’in isyancı askerlerinin derhal Sirte ve Cufra’dan Doğu’ya çekilmesi gerektiğine yönelik bir bildirimde bulundu. Aynı bildirim aracılığıyla ateşkes sonrası başlatılacak siyasi görüşmelerde Hafter denilen darbeci generalin masaya oturamayacağı da vurgulandı” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Zentürk, konuya hâkim herkesin Sirte ve Cufra’nın er ya da geç düşürüleceğini ve meşru yönetimin eline geçeceğinin anlaşıldığını söyledi.

“Mısır’ın Başarılı Olması Mümkün Değildir”

Libya’ya yönelik operasyon düzenlemeye hazırlanan Mısır’ın başarılı olamayacağına işaret eden Ardan Zentürk, Sina’da başarı gösteremeyen bir durumda olduğunun altını çizerek, “Mısır diktatörü Sisi’nin ‘Sirte ve Cufra bizim kırmızı hattımızdır. Eğer orayı geçerseniz müdahalede bulunuruz.’ açıklamaları üzerine Başkanlık Konseyi’nden, ‘Sen zaten dört yıldır bizim içişlerimize karışıyorsun. Eğer burada istikrar istiyorsan, buradan elini çek. Eğer bir kırmızı çizgi koyacaksan, git Sina’da koy.’ minvalinde bir açıklama geldi.

Çünkü Mısır yıllardır Sina’da bir terör grubuyla savaşıyor ve hiçbir sonuç alabilmiş değil. Ayrıca Mısır ordusunun Libya’ya girmesi uzak bir ihtimaldir, girse bile başarılı olma şansı yoktur.

Çünkü Mısır; ticaret, esnaflık, otel işletmeciliği, süpermarket zincir sahipliğiyle semirmiş, savaş ve askerlik haricinde her işle uğraşan bir ülkedir.

Böyle bir ülkenin tek başına savaşta başarılı olma ihtimali çok düşüktür. Bu anlamda Libya’da rota bellidir.” dedi.

“Ateşkes Sonrası Hafter Olmayacak”

“Mısır’ın bu açıklamaları, BAE’nin panik halinde olduğunu göstermektedir” diyen Zentürk, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “Esas açıklama UMH Başkanlık Konseyi’nin, ‘Biz bütün Libya’yı isyancılardan temizlemekte kararlıyız.’ şeklindeki açıklamasıdır. Bu demektir ki Sirte, Cufra ve Terhune’nin eli kulağındadır. Zaten Sirte ve Cufra alınmadan Libya’da bir sonuca varmak mümkün değildir. Her şey bittiğinde Tobruk'taki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi masaya oturabilir, konuşabilirler. Bu işe karışamayız. Demokratik bir anayasa üzerinde çalışırlar. Seçimler gerçekleştirilir ve Libya istikrarlı bir Kuzey Afrika, Orta Doğu ülkesi haline gelir.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal