Araştırma Gemisi Bilim-2, Marmara Denizi’ndeki Deniz Salyası Sorununu İnceleyecek

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsünün araştırma gemisi Bilim-2, Marmara Denizi'ndeki deniz salyası sorununu incelemek için açıldı.

04.06.2021-21:48 - (Son Güncelleme: 04.06.2021-21:54) Araştırma Gemisi Bilim-2, Marmara Denizi’ndeki Deniz Salyası Sorununu İnceleyecek

Marmara Denizi’nde deniz salyası kabusu devam ediyor. Bu kapsamda ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsünün araştırma gemisi Bilim-2 olayın incelemek için Marmara Denizi’ne açıldı.

Marmara Denizi’nde son zamanlarda yoğun olarak görülen deniz salyaları büyük endişeye yol açtı. Yetkililer deniz salyası olayını çözmek için devre girdi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsünün araştırma gemisi Bilim-2, olayı incelemek adına Marmara Denizi’nde 25 kişilik ekiple araştırmalar yapacak. Ekip yaptığı çalışmaları ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bugün düzenleyeceği çalıştayda sunulacak.

‘DENİZ SALYASI SORUNUNU ARAŞTIRMAK İÇİN MARMARA DENİZİ’NE AÇILDIK’

Çalışamaya katılan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, ‘Şu an ODTÜ'nün bilim gemisindeyiz. Müsilaj olayı sonrası hızla bu noktaya yöneldik ve gemimiz 3 gündür Marmara Denizi'nde. Şu an bütün Marmara Denizi incelememiz altında. Sadece müsilaj değil, oksijen seviyelerinde yaşanan azalma ve birçok konuyu da inceleyerek durumu bütüncül olarak ele alıyoruz. Çeşitli çözüm önerileri üreterek MARMOD Projesi kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'yla bilgileri paylaşıyoruz. Hali hazırda modern cihazlar kullanarak çalışmalarımıza devam ediyoruz’ ifadelerini kullandı.

‘DENİZ SALYASININ ÇÖZÜMÜ İÇİN ŞİMDİDEN SONUÇLAR VAR ELİMİZDE’

Deniz salyalarına ilişkin bazı çözümler bulduklarını belirten Prof. Dr. Salihoğlu, “Şu an burada denizlerdeki mevcut durumu ortaya koyuyoruz. Bir de bunun modelleme yönü var. Modelleme kısmında ise çözüm önerileri üreteceğiz. Şimdiden bazı sonuçlar elimizde. Mesela deşarj noktalarına olan deşarjların ileri arıtmaya geçmesi ya da Güney Marmara'da havzada olan nehirlerin daha fazla temizlenmesi gibi daha birçok çözüm önerisini bakanlığımızla konuşuyoruz. Tüm bu seçenekler masada. Bütün bunlar olursa yaklaşık 6 yıl içerisinde eşik oksijen değerlerinin geçilebileceği öngörülerimiz arasında’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal