İştahınızın azalmasını ve spor yapmadan kilo vermek isteyenlerin gözde diyeti aralıklı oruç yoğun ilgi görürken kişiler tarafından da merak edilmektedir. Aralıklı oruç nedir, nasıl tutulur? sorularına yanıt arayan değerli okurlarımız için detaylara haberimizde yer verdik
Aralıklı oruç son günlerde popülerliğini arttırırken bu özellik sağlıklı zayıflamak içi tavsiye ediliyor. Yeme ve oruç dönemleri arasında geçiş yapıldığı zaman kalıplarda değişiklik olmaktadır. 4 çeşit üzerinden kişi hangisini kendine uygun görüyorsa onu uygulamakta özgür. Aralıklı oruç aç kalmak olarak bilinmesi yanlıştır. Yalnızca kısa süreler için kalorinin az alınarak porsiyonların küçültülmesidir. Aralıklı oruç sürecinde sağlıksız besinler ve atıştırmalıklardan uzak durulması gerekiyor.
Bu sistemde ise 16 saat oruç tuttuğunuzu var sayarak 8 saat ise yemek yiyebilirsiniz. Özellikle bu 16 saatin çoğunluğu uykuda geçtiği için en çok tercih edilen yöntem budur. Bu sisteme örnek olarak liste şu şekildedir;
16/8 yöntemi: Sadece kendinizin belirlediği 8 saat içerisinde yemek yemek. Tavsiye edilen saat aralığı 10.00 ve 18.00 arasıdır.
14/10 yöntemi: Bu sistemde ise 10 saat yemek yemek serbest olurken genellikle sabah 9 akşam 7 olarak düzenlenir.
Haftada 2 gün boyunca alacağınız kaloriyi 500 olarak sınırlamanız gerekir. Diğer 5 güde ise sağlıklı ve normal şekilde diyetine devam eder.
Oruç günlerinde, bu yaklaşım genellikle 200 kalorilik bir yemek ve 300 kalorilik bir yemek içerir. Oruç tutarken tok kalmanıza ve kalorileri düşük tutmanıza yardımcı olması için yüksek lifli ve yüksek proteinli gıdalara odaklanmak önemlidir.
Bu sistemde ise her gün farklılık göstererek bir gün 500 kalori alıyorsak diğer günlerde daha az ya da yüzde 25 daha fazla kalori alınarak uygulanır. Fakat bu orucu 6 ay boyunca yapan kişilerde LDL ya da kötü kolesterol olarak bilinen değerin çok yükseldiği görülmektedir.
Bu yöntemle uygulanan aralıklı oruç da 24 saat boyunca aç kalmak gerekir. Bu sistem haftada bir kaç kez uygulanır. Kahvaltıdan kahvaltıya ya da öğle yemeğinden öğle yemeğine şeklinde yapılan bu sistem kişilerde yan etkilere neden olmaktadır. Başlıca yan etkileri baş ağrısı, sinirlilik, açlık ve düşük enerjidir. Bu sistemi uygulayanlar diğer günlerde normal sağlıklı diyete geri dönmektedir.
Her bünyenin bir olmadığı bilindiği üzere özellikle aralıklı orucun yasak olduğu kişiler hamileler, çocuklar, hipoglisemi riski taşıyanlar, kronik rahatsızlığı olanlar için bu diyet yönetimi doğru bulunmamaktadır.
Aralıklı oruç tutmakla yakında ilgilenenler için en önemli yan etkiler ise sinirlilik, düşük enerji, sürekli açlık, sıcaklık duyarlılığı ve zayıf çalışma gibi durumlar söz konusudur.