Aralıklı Oruç (intermittent Fasting) Nedir? Öneri Ve Tarifler

İntermittent Fasting Nedir? Nasıl Uygulanır? Hızlı Kilo Vermek Mümkün Müdür? Uzun Süre Aç Kalmak Sağlığı Bozar Mı? Neyi ne kadar yiyeceğiz? Gibi sorular son dönemlerde en çok aratılan başlıklardan olma yönünde ilerliyor. Aralıklı oruç nedir?

03.01.2020-11:15 - (Son Güncelleme: 07.10.2021-14:56)

Son dönemlerde sıklıkla aratılan aralıklı oruç hakkında; aralık nedir? aralıklı oruç nasıl uygulanır? 5-2 ya da 16 - 8 kuralı neden var? gibi soruları sizler için cevapladık.

İntermittent Fasting yani aralıklı oruç, günün belirli saatlerinde yemek yiyerek günün geri kalan kısmında yeme işleminin bitirildiği bir diyet çeşididir.

Diyetin en temel mantığı 5-2 ya da 16 – 8 yeme düzenini takip etmekten geçiyor. Diyete başlamadan evvel hummalı bir araştırma ve aralıklı oruç mantığının tamamıyla oturtulması gerekiyor.  Aralıklı orucun temelinde açlık hormonlarının farkına varıp vücuda hükmetmekten geçiyor. En az 12 saat aç kalınması gereken aralıklı oruçta isteyenler bu süreyi daha uzun saatlere çıkarabiliyor.


İNTERMİTTENT FASTİNG (ARALIKLI ORUÇ NEDİR?)

Son dönemlerde birçok yerde karşımıza çıkıyor aralıklı oruç. Günlük alınması gereken kalori ihtiyacının belirli periyotlarda alınarak düzenli bir hayat standardı sağlıyor. Vücudun belirli bölgelerinde oluşan yağ dokularını, hızlı çalışan metabolizma sayesinde yakarak sağlıklı ve fit bir görünüm veriyor.

ARALIKLI ORUÇ NASIL YAPILIR?

Aralıklı orucun felsefesini tamamıyla zihinde oturttuktan sonra günlük kalori ihtiyacınızı saptayarak fastinge giriş yapmak önemli konular arasında yer alıyor.

Alınması gereken kalori belirlendikten sonra kendi efor saatlerinize göre 5 – 2 ya da 16 – 8 periyotlarından seçerek günün 16 saati aç 8 saati belirlenen kalori kadar tok olmanız gerekiyor.

Seçilen açlık periyodunda hareketli bir yaşam sürmek de hızlı kilo vermeyi ve vücudu dinamik tutmayı sağlıyor.

Sağlıklı kilo vermeyi sağlayan aralıklı oruç, hayata plan program ve düzen getiriyor.

ARALIKLI ORUÇUN TARİHİ

Aralıklı orucun tarihi esasında çok eski yıllara dayanıyor. Eski çağlarda yaşayan insanlar, avcılık kültürüyle yaşadıkları için av yakaladıkları zaman açlıklarını götürebiliyor geri kalan zaman diliminde ise aç kalıyordu. Bu mantıktan doğan intermittent fasting, teknolojinin gelişmesiyle hareketlerin sınırlandırılarak ortaya çıkan obezite hastalığının da düşmanı oluyor.

5-2 Yada 16 – 8 KURALI NEDEN VAR?

İnsan tabiatı ne yazık ki kendi iyiliği mevzu bahis olduğunda konuyu çok fazla tolere edebiliyor. Dolayısıyla da tüm uzmanlar yıllardan beri dengeli ve düzenli beslenmenin ne denli önemli olduğunu söylese de obeziteyle mücadele derneği sonuçları gün yüzüne çıkarıyor. Kuralı ve disiplini seven insanoğluna da aralıklı oruç bir görev bir iş gibi geldiği için de bu diyeti yapmak bir noktada tatmin ediyor. 12 saat aç kalmanın sonucunda 8 saatlik yeme süresi bir ödül niteliğini taşıyor.

ARALIKLI ORUCUN DİĞER DİYETLERDEN FARKI NE?

Kalori kontrolünün yapıldığı birçok diyetin sonucu istenilen hedefe götürebiliyor ancak bu diyetlerden hemen sonra tekrar kilo almak çok daha kolay oluyor. Temel sebebi esasında çok basit. Diyetlerde yasaklanan birçok besinler mevcut; pirinç pilavı, makarna gibi karbonhidrat bakımından zengin ürünler en çok tüketilen ve en çok sevilen yemekler arasında olunca yasakların bitmesinin hemen ardından bu yemeklere büyük bir saldırı oluyor ve sonucunda da verilen kiloların alınması kaçınılmaz oluyor.

Aralıklı oruçta da yemek konusunda herhangi bir kısıtlama yer almıyor. Tek şart kalori alımının şaşmaması ve yeme – içme saatinin sınırları aşılmamasıdır.

ARALIKLI ORUÇTA NELER YENMELİ?

Birçok diyet çeşitlerinde birçok diyet tarifleri mevcutken aralıklı oruçta tariften ziyade besinleri vitamin ve mineral bazında değerlendirip, sağlıklı ve dengeli yemekler tüketmek önemlidir. Protein, karbonhidrat gibi makroların, D,C,E vitaminlerce zengin mikroları almak vücudun dengesini korurken bağışıklık sistemini de güçlü tutmayı sağlayan etkenler arasında yer alıyor.

ARALIKLI ORUÇLA KİLO VEREN ÜNLÜLER KİMLER?

Buse Terim Bahçekapılı,

Jennifer Lopez, 

Miranda Kerr, 

Nicole Kidman,

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal