Araç Sahiplerinin Yüzü Gülecek! Akaryakıtta ÖTV'ye Döviz Düzenlemesi Resmi Gazete'de Yayımlandı

Akaryakıt ürünlerinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’ye yapılan döviz düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlandı. İşte detaylar…

21.12.2021-16:07 - (Son Güncelleme: 22.12.2021-18:02)

Alınan yeni kararla birlikte akaryakıt fiyatlarında geçerli olacak yeni bir döneme giriliyor. Resmi Gazete’nin bugün yayımlanan sayısında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kanununa ekli (I) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan akaryakıt ürünlerinde geçerli olacak döviz düzenlemesi yayımlandı. Cumhurbaşkanlığı kararına göre, akaryakıt ürünlerinde yapılacak olan söz konusu artışın 2 Nisan 2020 tarihli ÖTV tutarlarını hiçbir şekilde geçmeyeceği bildirildi. 

ÖTV DÖVİZİN AZALIŞ TUTARI KADAR ARTIRILACAK

Cumhurbaşkanı tarafından alınan karara göre, akaryakıt fiyatlarında dövize bağlı olarak düşmesi beklenen indirimin ÖTV tutarına ekleneceği açıklandı. Buna bağlı olarak ÖTV matrahına ulaşamayan akaryakıt fiyatlarının söz konusu seviyeye ulaşana kadar indirim yapılmayacağı açıklandı. Öte yandan akaryakıt ürünlerine yapılacak olan ÖTV’nin, ürünlerin döviz türünden fiyatlarının azalış tutarı kadar artırılacağı belirtildi. 

Kararda, belirlenecek olan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarında 2 Nisan 2020 tarihinde geçerli olan tutarlarına ulaşan ürünlerin yürürlükten kalkmış sayılacağı açıklandı. 

Akaryakıt fiyatlarında görülen artışların Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’den otomatik olarak karşılanması ve pompa fiyatının sabit kalmasını sağlayan uygulama olan eşel mobil sistemi dolayısıyla akaryakıtta ÖTV tutarı, artan fiyatlar nedeni ile sıfırlanmıştı. Buna bağlı olarak eşel mobil sisteminin doğrudan enflasyonu düşürücü etkisi 1.42 puan olurken, dolaylı olarak ise 1.06 puan üzere toplamda 2.48 puan olarak hesaplandığı açıklandı. 

İNDİRİM BEKLENİYOR

Döviz kurlarında yaşanan düşüşle birlikte akaryakıta yapılacak indirim bekleniyor. Yarın itibarıyla benzin ve motorinde 2 TL, bugün ise LPG'de 1,10 TL indirim uygulanmasının beklendiği açıklandı. 

Enerji sektörü temsilcileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarının ardından döviz kurlarında gerileme başlaması sebebi ile akaryakıt fiyatlarına kısa zamanda yansıyacak ciddi düşüş bekliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapmış olduğu açıklamanın hemen öncesinde 18,3674 ile zirveden işlem gören dolar/TL, konuşma sonrası hızla düşüşe geçti ve yüzde 33,2 oranında değer kaybederek 12,2756'ya kadar geriledi. Yeni güne de değer kaybı ile başlayan dolar son 1 ayın en düşük seviyesi olan 11,1234'ü görmüş oldu.

TRT Haber'de yer bulmuş olan habere göre, Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, yapmış olduğu açıklamada, dolarda yaşanan sert düşüşün akaryakıt fiyatlarını da etkileyeceğini bildirerek, 'Cumhurbaşkanımızın açıklamalarının ardından hesaplamalarımıza göre akaryakıt fiyatlarına kısa zamanda yansıyacak ciddi bir düşüş bekliyoruz' şeklinde ifadeler kullandı. Aktaş, kurdaki düşüş sebebi ile  bu hafta içinde benzin, motorin ve LPG ürünlerinin tamamına yansıyacak bir indirim beklendiğini bildirmişti.

ARTIŞLAR DURDURULMUŞTU

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, döviz kurunda yaşanmış olan düşüşe bağlı olarak akaryakıt fiyatlarına dün geceden itibaren yansıyacak olan artışların durdurulduğunu bildirmişti.

DÖVİZDEKİ DÜŞÜŞ ENERJİ PİYASASINA DA YANSIYACAK

Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek de Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıklamış olduğu ekonomik tedbirlerin, her sektörü olduğu gibi enerji sektörünü de direkt olarak etkilediğini bildirdi. Dövizdeki düşüşün, enerji piyasasındaki fiyatlandırmalara da yansıyacağına ifade eden Dilek, 'Dün atılan adımlarla akaryakıtta fiyatın düşmesi bekleniyor. Bu, enerji sektörünün reel piyasaya desteği olarak yorumlanmalı, biz öyle yorumluyoruz' dedi. 'Akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün yüzde 15'lere varacağını düşünüyorum. Adımlar piyasayı pozitif etkiledi' diye konuştu. Dilek, son dönemde piyasadaki spekülasyonlara karşılık  enerji sektörünün yeni yatırımlara odaklandığını da ifadelerinde yer vermişti. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal