Araç sahibi olanlar dikkat! Trafik sigortalarında yeni dönem 1 Haziran'dan itibaren başlayacak

Neredeyse milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren trafik sigortalarında yeni düzenlemeye girildi. İşte haberin detayları...

30.05.2022-13:56 - (Son Güncelleme: 30.05.2022-14:39)

Araç sahiplerinin günlerdir 'trafik sigortasına zam geldi, fiyat ne kadar artacak?' sorusuna cevap aramaktadır. Trafik sigortasında yapılmış olan değişiklikler ise merak ediliyor. Trafik sigortasında, 17 Mayıs'ta, yeni bir düzenleme yapıldı ve uygulama 1 Haziran'dan itibaren başlayacak. 

Bu yeni düzenleme iki etaplı; birinci etabı, 1 Haziran'dan itibaren fiyatlar, ikincisi de 1 Temmuz'dan itibaren trafik sigortasının teminatları artacak. Trafik sigortasında uygulanacak tavan primini; illere, araç gruplarına, sürücünün hasar geçmişine ilişkin Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), yani kamu tespit edip, yayınlıyor. Sigorta şirketleri de belirlenmiş olan bu tavan fiyatın üzerine satamıyor fakat isteyen bu fiyatın altında primle satabilmektedir. 

Primler yüzde 25 artıyor 

''Söz konusu yeni düzenleme kapsamında da 1 Haziran'dan itibaren geçerli olacak şekilde trafik sigortasında primler yüzde 25 artacak. Yeni fiyatlara yönelik, otomobiller için en yüksek primi 7.529 lira ile İstanbul'daki sürücüler öderken, en düşük primi de yine otomobiller için 1.485 lira ile Adıyaman, Aydın, Burdur, Çanakkale, Hakkari, Hatay, Isparta'daki sürücüler ödeyecektir. 

En yüksek prim ise, 1. kademe diye söylenen hasarlı sürücülerin ödeyeceği prim; en düşük prim de 7. kademe diye söylenen hasarsız sürücünün ödeyeceği primdir. 

Mesela, İstanbul'da, ilk defa trafiğe çıkacak olan sürücüler, 1 Haziran'dan itibaren trafik sigortasına 3 bin 12 lira, hasarlı sürücüler 7.529 lira, hasarsız sürücüler de 1.656 lira ödeyecektir. Ankara'da; ilk defa trafiğe çıkacak olanlar 2.926 lira, hasarlı sürücüler 7.316, hasarsız sürücüler de 1.610 lira ödeyecektir. 


Teminatta yüzde 100 artış 

Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan’ın haberine ilişkin 1 Temmuz ayından itibaren ise trafik sigortasının teminatları yüzde 100 artacak. Bugüne dek teminat artışları SEDDK tarafından sene başlarında yapılıyordu. Bu durumda, 2022'nin başında ise trafik sigortası teminatları artırılmıştı. Ekonomideki gelişmelerden dolayı ilk kez sene ortasında teminat limitlerinde yukarı yönlü revizyona doğru gidildi. 

Şu anda trafik sigortasında araç başına maddi teminat limiti 50 bin lira; sakatlık, vefat, sağlık teminatı da 500 bin lira. 1 Temmuz'dan tarihinden itibaren teminatlar iki katına çıkartılarak, maddi teminat limiti 100 bin lira; sakatlık, vefat, sağlık teminatı ise 1 milyon lira olarak uygulanacaktır. 

Bu kısımdan değerlendirilecek olursa, trafik sigortasında yüzde 25'lik bir fiyat artışı oldu ama asıl teminatlarda ciddi artışa gidildi. Teminatlar yüzde 100 artırılırken, prim artışı yüzde 25 ile kısıtlı tutuldu. Mesela, İstanbul trafiğinde araç kullanıyorsunuz, ilk kez trafiğe çıkıyorsunuz ve trafik sigortası için de 3 bin lira ödediniz. 

Kaza yaptınız, karşı taraftaki araca zarar verdiniz. Bugün mevcut olan en düşük araç bedeli 250 bin liralardan başlamaktadır. Araçta bulunan maddi zarar da 80 bin lira. 3 bin lira ödediğiniz trafik sigortası 80 bin lirayı zarar verdiğiniz araç sürücüsüne ödemektedir. 

Ya da trafikte kazaya karıştınız ve birinin ölümüne neden oldunuz. 3 bin lira ödeyip, trafik poliçesi yaptırdığınız sigorta şirketi gerekli hesaplamaları yaptı ve misal, vefat edenlerin yakınlarına 300 bin lira tazminat ödedi. 

Trafik sigortası olmasaydı eğer bu rakamları cepten ödemek durumunda kalacaktınız. Yani trafik sigortası için ödenen bedelin yüksek olup olmadığını; maddi ya da ölümlü, yaralanmalı kazaya karışan taraflara sorun diyorum.’’ şeklinde değerlendirmede bulundu.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal