AÖF sınavlarında 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu?

AÖF sınavında 4 yanlışın 1 doğruyu götürme sistemine ilişkin yapılan itiraz başvurusunun detayları, AÖF sınavına giren öğrenciler tarafından araştırılmaya başlandı. Geçtiğimiz yıl yürürlükte olan sistemin kaldırılıp kaldırılmadığı merak konusu olurken AÖF sınavları öncesi 'AÖF sınavlarında 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu?' sorusu gündeme getiriliyor.

20.05.2022-02:05 - (Son Güncelleme: 20.05.2022-02:05) AÖF sınavlarında 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu?

Açıköğretim Fakültesi (AÖF) öğrencileri, sınav sistemi içinde yer alan 4 yanlış 1 doğruyu götürmesi uygulamasının şuan geçerli olup olmadığını araştırıyor. Geçtiğimiz yıla kadar yürürlükte olan uygulamanın kaldırılmasına ilişkin Kamu Denetçiliği Kurumuna (KDK) yapılan başvuru sonucu da sınava giren öğrenciler tarafından AÖF sınavları öncesi sorgulanıyor.

Yıllardır yoğun eleştiriler alan 4 yanlış 1 doğruyu götürme sistemine ilişkin binlerce kişi tirazda bulunmuştu. Kamu Denetçiliği Kurumuna (KDK) yapılan başvuruların son durumu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen AÖF öğrencileri ise başvurunun kabul edilip edilmediğini ve 4 yanlış 1 doğruyu götürme sisteminin değiştirilip değiştirilmediğini merak ediyor.

AÖF sınavlarında 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu

AÖF sınavlarında 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu?

Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) itiraz başvurusu yapan öğrencilerin, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) aldığı kararla birlikte faaliyette olan olan uygulama konusunda yaptıkları şikayette dört yanlış cevabın bir doğru cevabı eksiltmesi hakkındaki uygulamanın başarı seviyesinde düşme meydana getirdiği ve sınavlara hazırlanma sürecinde motivasyonlarının olumsuz olarak etkilediğini belirttiler.

Söz konusu sistemin ÖSYM'nin gerçekleştirdiği KPSS gibi sınavlarda eleme ya da yarışma sınavlarında uygulanabilme durumun oluşabileceği AÖF'de okuyan öğrencilerinin amaçlarının ders geçme olması sebebiyle girdikleri ara, final ve bütünleme sınavlarında uygulanmaması gerektiği belirtilerek uygulamanın tamamen kaldırılması talep edildi.

Öğrencilerin başvuruları sonrası KDK, konunun taraf görüşlerini almak için ilgili kurumların yetkilileri ile toplantılar yaparken toplantıya YÖK Başkanlığı, MEB, ÖSYM, Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi'nden yetkililer katılım gösterdi.

Konuyla ilgili olarak bilirkişi olarak görev verilen ölçme ve değerlendirme uzmanları da toplantıya iştirak ederken Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, KDK'nin 2012 yılında 6328 sayılı yasa ile tüzel bir kişilik kazandığını ve kurum idarenin her türlü eylemleri ve işlemleriyle birlikte tutum ve davranışlarının tamamen insan haklarına dayalı adalet anlayışıyla denetlendiğini toplantı sırasında açıkladı.

Malkoç, açıklamasının devamında AÖF sınavlarında dört yanlışın bir doğruyu götürmesine ilişkin sistemin gelen yoğun başvurular sonrasında kararı vermeden önce meseleyi iyi araştırmak istediklerini ve kararın neye göre hareket edilerek verildiği yönünü de araştırmak istediklerini ifade etti.

Başvuranların temsilcileri olan ilgili üniversitelerin öğrenci temsilcileriyle de bir toplantı yapan KDK'nın yetkili kişilerin görüşleri ve aynı zamanda bilirkişi raporunun da göz önüne alınarak bir kara verecekleri öğrenildi.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal