Antalya'da Zehirli Denizanası Dehşeti: Tatlı Suyla Temas Ederse Patlar!

İsrail, Lübnan ve Suriye denizlerinin kabusu olan Kızıldeniz kaynaklı denizanaları Türkiye sularında görüldü. Denizanalarının karasularımızda görülmesi uzmanlar tarafından endişeyle karşılandı

21.02.2022-16:52 - (Son Güncelleme: 21.02.2022-17:21) Antalya'da Zehirli Denizanası Dehşeti: Tatlı Suyla Temas Ederse Patlar!

Denizlerin baş belası olarak bilen Kızıldeniz denizanalarının Türkiye’de görülmesi endişe yarattı. Uzmanlar bu canlılara dair çeşitli uyarılarda bulundu.

ÇOK BÜYÜK VE İRİ OLUYORLAR

AÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ülkemizde görülen bu türe dair açıklamalarda bulundu. Bu türün başta İskenderun Körfezi olmak üzere birçok bölgeyi tehdit ettiğini vurgulayan Gökoğlu “Rhopilema Nomadica dediğimiz denizanaları bunlar. Çok büyük ve iri oluyorlar. Kızıldeniz'den Akdeniz'e geçen türlerden biri. Özellikle o bölgelerde besin girdisinin fazla olmasından dolayı aşırı derecede çoğalıyorlar. İsrail, Lübnan turizmini olumsuz etkiliyor. Son dalışımızda biz de rastladık. Şubat- mart- nisan ayları içerisinde oradaki yoğunluktan ve ana akıntıyla sürüklenenleri Antalya Körfezi'nde görüyoruz. Yeni yeni gelmeye başladılar" dedi. 


MART-NİSAN GİBİ ARTACAK 

Denizlerin ısınmasıyla beraber Mart-Nisan ayı gibi sayılarının çoğalmasını beklediklerini belirten Gökoğlu "Mayıs ayında azalma olacak. Haziran ayına kalmaz. Açıklarımızdan geçiyorlar. Ana akıntıdan sürüklenenleri körfezde görüyoruz” dedi. Bu canlıların oldukça zehirli olduğuna dikkat çeken ve insanları uyaran Gökoğlu “ Zaman zaman balıkçılarımız karşılaşabilir. Ağlarda gördüklerinde elleriyle atarlarsa, yüz ve gözlerine temas etmesinler. El avucu kalın olduğu için çok fazla etki etmez ama dış yüzeyine dikkat etmeleri gerekiyor. Temas olduğu esnada yakma yapabilir ve amonyak, sirke gibi malzemelerle tedavi yapabilirler” dedi. 

Tatlı suya karşı özellikle uyaran Gökoğlu “Kesinlikle tatlı su dökmesinler. Tatlı su dökerlerse, yoğunluk dengesizliğinden dolayı denizanasının bıraktığı küçük baloncuk şeklindeki zehri patlatırlar. Patladığı anda da yakma meydana gelir. Adeta yanmış gibi deride tahriş ortaya koyar" diyerek balıkçıları uyardı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal