Antalya'da otomobiline kurduğu sistemle yakıttan büyük oranda tasarruf sağlıyor!

Antalya'nın Kepez ilçesinde ikamet eden Aziz Ercan, evli ve 1 çocuk babası olan ve 30 yıl şoförlük yapan Ercan, 1980 model otomobiline kurduğu sistem sayesinde yüzde 50'ye varan yakıt tasarrufu elde ediyor.

09.06.2022-12:27 - (Son Güncelleme: 09.06.2022-18:01) Antalya'da otomobiline kurduğu sistemle yakıttan büyük oranda tasarruf sağlıyor!

Antalya'nın Kepez ilçesinde ikamet eden Aziz Ercan, evli ve 1 çocuk babası olan ve 30 yıl şoförlük yapan Ercan, 1980 model otomobiline kurduğu sistem sayesinde yüzde 50'ye varan yakıt tasarrufu elde ediyor. Ercan, aracına kurduğu sistemi noterde de tasdik ettirdi.

Yüzde 50 oranında yakıt tasarrufu sağladı

Şoför emeklisi 53 yaşında olan Aziz Ercan, çocukluğundan beri otomobillere olan ilgisi sayesinde otomobil motoru ve yakıt sistemleri üzerinde araştırmalar yapıyor. Ercan, 1980 model otomobiline yakıttan tasarruf sağlayabilmek için yeni bir sistem kurdu. Otomobilin hava ve yakıttan elde edilen ek gaz girişiyle yaklaşık yüzde 50 oranında yakıt tasarrufu sağlayan Ercan, otomobiline kurduğu sistemi noterde tasdik ettirdi.

Yüzde 50 oranında yakıt tasarrufu sağladı

Çalışmaları 2 yıl sürdü

Ercan, mesleği boyunca bozulan aracını kendi tamir ettiğini ifade ederken, 2 yıldır 1980 model otomobilinin üzerinde çalışmalar sürdürdüğü dile getirdi. Az yakıtla nasıl daha fazla yol giderimin hesabını yapmaya başlayan Ercan, otomobiline yakıt tasarrufu sağlayacak sistem üzerinde çalışmalar başlattı. 2 yıl süren çalışmasını bir ay önce tamamladı. Ercan, sisteme ilk olarak motordan, yerleştirdiği küçük depoya hava geçişi sağladı. 

"Yüzde 55 civarında bir tasarruf sağlanabilir"

Depoda buharlaşan yakıt emiş gücüyle motora çekiliyor. Bunun sonucundan elde edilen yüksek enerjiyle yakıttan yüzde 50`ye yakın tasarruf sağlıyor. Az yakıt ile daha fazla yol kat etmek için çalışmalara başladığını ifade eden Ercan,  “Fikir fikir derken, mazotun patlayarak yandığını düşündüm. LPG'nin mazotu patlatacağını düşündüm ve bunu motora vermeye karar verdim. Bunu bir sistemle motora verdim gayet güzel çalıştı. Bir süredir denemesini yapıyorum. 30 TL'lik LPG ile 26 kilometre yol yaptım. Ama sistemi aynı fiyatlı LPG ile 38 kilometre gittim. Aracın tokunu LPG değerine düşüp gazını kısarsanız yüzde 55 civarında bir tasarruf sağlanabilir. Aracın performansında gücünde hiçbir şey yok. Yağda bozma, motorda aşındırma gibi bir olayı yok” açıklamalarında bulundu.


"Devletimiz destek verirse hayırlı bir iş olacak"

Devletin destek vermesi takdirde hayırlı bir iş olacağını ifade eden Ercan, “Sisteme izin verilirse, devletimiz destek verirse hayırlı bir iş olacak. Sistemin hiçbir tehlikesi yok. 2 yıldır bu sistemin üzerinde çalıştım. 1980 Model TOFAŞ marka aracımda uzun süre denemesini yaptım. Bu sistemin daha da geliştirilip kullanılmasını istiyorum. Benim yaptığım ham halidir” ifadelerini kullandı.

"Benzin otomatiğinden sisteme hava basıyoruz"

Kurduğu sistemin nasıl işlediğini açıklayan Ercan, “Benzin otomatiğinden sisteme hava basıyoruz. Otomatik motorun çalışma prensibine göre hızlandığı için havayı o denli motora basıyor. Motorun dönüşüm hava çıkışı var. Onu da sisteme verdim. İçeride mazot buharlaşıyor ve buharlaşan mazotu emiş gücüyle motor çekiyor.” ifadelerine yer verdi.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal