Anoreksiya Nervoza Belirtileri Nelerdir?

Anoreksiya Nervoza belirtileri nelerdir? Anoreksiya Nervoza'ya neler sebep olur? Anoreksiya Nervoza tedavisi nasıldır? İşte merak edilenler...

16.07.2020-13:47 - (Son Güncelleme: 01.06.2021-19:24) Anoreksiya Nervoza Belirtileri Nelerdir?

Hem bedeni hem de zihni etkisi altında bırakan anoreksiya nervoza tedavi edilmediği takdirde kontrolden çıkılabilir ve ölüme dahi götürebilecek sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu hastalığa yakalanan bireyler genelde çok zayıf olan kimselerdir. Ancak aynaya baktıkları zaman kendilerini şişman görmeleri ve böyle hissetmeleri sebebiyle daha fazla zayıflama çabası içine girmesi ve vücudun yemeği arzulaması ve yemek yemeyi düşünmemesi durumunda yakalanılan hastalık türüdür. Erken teşhis ve tedavi ile hafif atlatma olasılığı olan bu hastalık türünde, tedavi edilmediği takdirde de kemik erimesi, böbrek hasarı, kalp rahatsızlıkları gibi önemli sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

ANOREKSİYA NERVOZA HASTALIĞINA NE SEBEP OLUR?

Ailenizdeki bireylerin daha önce bu rahatsızlığı geçirmiş olan biri varsa, sosyal faktörler ve kişisel özellikler sırasında kilolu veya zayıf insanlarla kıyaslanarak psikolojik olarak baskı altında hissediyorsanız, bale, mankenlik, jimnastik gibi sürekli olarak fit kalabileceğiniz birtakım meslek ya da meslek gruplarına olan ilgileniyorsanız veya da ilgilendiğiniz meslek grubu sebebiyle dış görünüşünüzün oldukça iyi olması gerektiğini düşünüyorsanız, mükemmeliyetçi biriyseniz ve dış görünüşünüzün de Mükemmel olmasını istiyorsanız, her yediğiniz besin ürününün sizlere kilo olarak geleceğini düşünerek kaygı yaşıyorsanız, daha önce takıntılı, saplantılı veyahut bağımlı olabileceğiniz bir ilişkiyi sonlandırmış ve sevdiğiniz bir yerden ayrılmak zorunda kalmışsınız, duygusal bağımlılık hissettiğiniz birini kaybetmişseniz, bu hastalığa yakalanma ihtimaliniz var demektir.

ANOREKSİYA NERVOZA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Öncelikle şunu söylemeliyiz ki bu hastalığa yakalanan kimseler bu hastalığa yakalandığını fark etmez ve bunu öğrendikleri takdirde de reddederler. Çünkü kilolu olduklarına düşünen bu insanlar ne olursa olsun bu düşünceden vazgeçmez ve bunu hissetmeye devam ederler. Özellikle çevrelerindeki bireyler tarafından tedavi süreçlerinin hızlı gelişmesi mümkün olan bu bireyler, sağlıklı zayıflama koşullarına nazaran daha ağır koşullarda zayıflama gösterebilirler. Kilo alma korkusu ile hiçbir şey yememeye başlayabilir ve normal kiloda kalmayı reddederler. 

Anoreksiya nervoza hastalığının en büyük belirtisi ise, çok zayıf olsalar bile, kilolu olduklarını düşünmelidir. Bu tür bireylerin günlük hayat standartları tamamen gıda üzerine odaklanmıştır ve bireyler hiçbir şey yememeye koşullanmıştır. Bu hastalığa yakalanan bireyler normal düzeyin üstünde spor yapar ve herhangi bir yemek yedikleri takdirde bilerek kusma veyahut idrar söktürücü ilaçlar kullanarak yediklerini vücuttan atma gibi eylemlerde bulunabilirler.

ANOREKSİYA NERVOZA TEDAVİSİ NASILDIR?

Yeme bozukluğu hastalığına yakalanan kimselerin en büyük tedavi yöntemi çevrelerinden gördükleri destektir. Psikolojik olarak bireyin yeteri kadar zayıf olduğuna ve güzel göründüğüne kişilerinin inandırılması durumunda bu hastalık sonlandırılabilir. Ancak bu tahmin ettiğimiz kadar kolay olmayacağı için bir danışmana veyahut uzmana gidilmesi tavsiye olunur. Bu hastalığı geçiren kimseler ve bu hastalığı geçiren kimselerin yanındaki bireyler aynı anda tedavi gördüğü takdirde bireylerin psikolojik durumlarında olumlu anlamda gelişmeler sağlanabilecektir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal