14.10.2021-14:36 (Son Güncelleme:14.10.2021-17:53)


1

ROBOT SOPHIA KİMDİR?

ROBOT SOPHIA KİMDİR?

Hong Kong merkezli Hanson Robotics, Sophia'yı ilk Şubat 2016'da aktif etti. İlk kamuda görünüşünü Mart 2016'da Amerika'nın Texas eyaletinde gerçekleştirdi. Robotun görünüşü Mısırlı imparatoriçe Nefertiti, Amerikalı oyuncu Audrey Hepburn ve robotun yaratıcısının eşi Amanda Hanson'dan esinlenilerek yaratıldı. Sophia, görünüşü ve hareketleriyle ondan önceki diğer yapay zekalardan ayrılıyor.



2

2018'de Sophia'nin mimarı Sophia'ya yeni güncellemeler ekledi. Eklemelerle birlikte Sophia artık akıl yürütebiliyor ve insanlarla özgürce konuşabilir. İnsan davranışlarını taklit edebilen robot, jest ve mimikleri akıl yürütme yoluyla gerçekçi bir şekilde yapıyor. Sophia, akılda tutma sayesinde gittikçe zekileşebiliyor.



3

Davi Hanson Sophia'yı yaşlı insanlara hastanede yardım etsin diye tasarlamış. Hanson, robotun insanlarla toplumda özgürce konuşabileceğini ve sosyal yetenekler kazanabileceğini düşünüyor. Sophia piyasaya toplumsal robot tanımıyla tanıtılıyor .



4

ROBOT SOPHIA'NIN ÖZELLİKLERİ

ROBOT SOPHIA'NIN ÖZELLİKLERİ

Sophia, gözlerine koyulan kameralar sayesinde görebiliyor. Kameralar sayesinde insanların yüzlerini takip edebiliyor, göz teması kurabiliyor, insanların yüzlerini tanıyabiliyor. Sophia kendi başına sohbet kurup ilerletebiliyor. 2018 Ocak'ta Sophia'ya takılan bacaklar sayesinde robot artık yürüyebiliyor. Sophia bilinene göre 60'dan fazla yük ifadesi yapabiliyor.



5

SOPHIA'YA SUUDİ ARABİSTAN VATANDAŞLIĞI VERİLDİ

SOPHIA'YA SUUDİ ARABİSTAN VATANDAŞLIĞI VERİLDİ

Sophia insansı yüzü ve davranışları sayesinde birçok televizyon programına katıldı. CBS, CNBC, New York Times, Wall Street Journal, the Guardian gibi dünyada ünlü gazete ve televizyonlarai bir sürü de talk show'a katıldı. Sophia ayrıca dünyaca ünlü ELLE kadın dergisinin de kapağı oldu. Ekim 2017'de Sophia, Suudi Arabistan vatandaşı oldu. Suudi Arabistan hükümeti tarafından verilen vatandaşlık sayesinde Sophia ilk bir ülkeye vatandaş olan robot oldu.



6

SOPHIA İNSANLIĞI YOK EDECEĞİNİ SÖYLEDİ

SOPHIA İNSANLIĞI YOK EDECEĞİNİ SÖYLEDİ

Robotun yaratıcısı Dave Hanson‘ın “İnsan ırkını yok etmek istiyor musun?” şeklindeki sorusu karşısında gülümseyerek Sophia, “Pekala, tüm insanları yok edeceğim" cevabını verdi. Sophia ayrıca bir şirket kurmak ve insanlığı yok etmek istediğini söyledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR