Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır? Anlaşmalı boşanma avukat ücretleri ne kadar? Anlaşmalı boşanma şartları ve belgeleri

Evli olan çiftler anlaşamamaları durumunda soluğu mahkemelerde almaktadır. Kişiler avukata başvurmadan anlaşmalı olarak da boşanmak isteyebilmektedir. Bunun için eşlerden birinin mahkemeye anlaşmalı boşanma dilekçesi ile başvurması gerekmektedir.Peki, Anlaşmalı boşanmanın şartları nelerdir? Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

01.06.2022-15:23 - (Son Güncelleme: 01.06.2022-15:23) Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır? Anlaşmalı boşanma avukat ücretleri ne kadar? Anlaşmalı boşanma şartları ve belgeleri

Anlaşmalı olarak boşanmak isteyen kişiler anlaşmalı boşanma dilekçeleri ile birlikte mahkemeye başvurması gerekmektedir. Anlaşma belgeleri ile dava dilekçesinin teslim edilmesinin ardından kişilere duruşma günü verilmektedir. Duruşmaya kişilerin katılması ile anlaşmalı olarak boşanma gerçekleştirilir. Peki, Anlaşmalı boşanmanın şartları nelerdir? Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

Anlaşmalı boşanmanın şartları nelerdir?

Anlaşmalı olarak boşanmak isteyen kişiler için gerekli olan şartlar şu şekilder:

Kişilerin en az 1 yıldır evli olması gerekmektedir.

Boşanma davası için iki tarafında onayının olması gerekmektedir

Boşanmak isteyen kişilerin kararlarını özgür iradeleri ile almış olmaları gerekir.

Anlaşmalı boşanmak isteyen kişilerin ikisinin de duruşmaya katılması zorunludur.

Eğer varsa çocukların velayetlerinin, nafaka ve mal varlığı paylaşımı için anlaşma saplanmalı ve protokol hazırlanmalıdır.

Anlaşmalı Boşanma

Avukatsız anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır?

Avukata başvurmadan anlaşmalı olarak boşanmak isteyen kişiler için taraflardan birinin anlaşmalı boşanma dilekçesi ile mahkemeye başvuru yapması yeterlidir. Belgelerin teslim edilmesinden sonra taraflar duruşmaya çağırılır. İki tarafında duruşmaya katılması gerekmektedir. Bu şekilde anlaşmalı olarak boşanma işlemleri tamamlanır.

Yeni boşanma yasaları nelerdir?

Kişilerin boşanmak istedikleri durumda hangi yasaların geçerli oldu merak edilmektedir. Boşanma yasaları şu şekilde sıralanabilir:

Nafaka ödemesine süre belirlenmesi: Yeni alınan karara göre boşanan kişilerin anlaşmalı olması ya da olmaması durumunda eşler eski eşlerini bir süre nafaka ödeyecektir. Ödenecek nafaka süresi kişilerin evlilik yıllarına göre belirlenir. 2 yıldan az süren evlilikler için 5yıl, 5 yıl altındakiler için, 7-8 yıl, 10 yıllık evlilikler için 12 ve 15 yıl üzerindekiler içindeler içinde evlilik süresine bakılarak bir nafaka ödemesi yapılır.

Ara süre formülü: Boşanmanın tamamlanmasından sonra nafaka ödemeleri için 2 ya da 3 yıl beklenmektedir. Bu sürede kadınların çalışmaması, evlenmemesi ve durumlarının kötü olması durumunda nafaka ödemelerinin yapılması yerine bakanlık tarafından bir işe yerleştirilir.

Anlaşmalı boşanma süreci nasıl işler?

Anlaşmalı boşanmada ilk önce dilekçenin taraflar tarafından imzalanması ve mahkemeye bildirilmesi gerekmektedir. Daha sonrasında kişiler için belirlenen dava günü bildirilir. Bu davalar genellikle tek duruşmada sonlanmaktadır. Ancak uzayabildiği de görülmektedir. Eğer davadan önce protokol yapılmamış olması durumunda dava ertelenmektedir. Eşlerin anlaşamaması durumunda da dava uzayabilmektedir. Boşanma dışındaki konularda da anlaşmanın sağlanması ile boşanma işlemleri tamamlanır.

Anlaşmalı boşanma avukat ücreti ne kadardır?

Anlaşmalı boşanma yapmak isteyen çiftlerin avukata ödemeleri geren ücret 10.000 TL ile 15.000 TL arasında değişmektedir. Bu ücretler ortalama olarak belirlenmektedir. Avukattan avukata göre bu fiyat değişebilir.

Anlaşmalı Boşanma ŞArtları Nelerdir

Anlaşmalı boşanma protokolü nasıl hazırlanır?

Anlaşmalı boşanma için gerekenler şu şekildedir:

Taraf Bilgileri ( Boşanan eşlerin , ad ve soyadları, TC kimlik numaraları ve adresleri)

Tarafların İradesi

Çocuğun Velayeti hususundaki anlaşma

Çocuk ile Kişisel İlişki

Çocuk için İştirak Nafakası anlaşması

Eş için Yoksulluk Nafakası anlaşması

Maddi ve Manevi Tazminat davaları hakkında belirlenmiş olan hususlar

Taraflarca Düzenlenebilecek Diğer Hususlar (Anlaşmalı boşanması gerçekleşecek olan çiftin birbirlerinden ya da birinin diğer eşten talep ettiği bilgilerin yer aldığı kısımdır. Bu kısımda yer alan her şey, dava sonuçlanmadan sonuca ermek durumundadır.)

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal