Ani Başlayan Güç Kaybı ve Denge Bozukluğu Varsa Dikkat!

Kovid-19 enfeksiyonunun belirtilerine her gün bir yenisi daha ekleniyor. Virüsün başlarında solunum sisteminde olumsuz etki gösterdiği daha sonrasında sinir sistemini etkileyip inme gibi ölümcül risklerin artmasına yol açtığı biliniyor.

09.02.2021-09:24 - (Son Güncelleme: 09.02.2021-09:24) Ani Başlayan Güç Kaybı ve Denge Bozukluğu Varsa Dikkat!

Kovid-19 enfeksiyonunun belirtilerine her gün bir yenisi daha ekleniyor. Bu nedenle özellikle yüksek tansiyon, diyabet ve kalp-damar hastalığı olanların pandemi döneminde daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Emir Tavşanlı, enfeksiyon sonrasında çeşitli sinir sistemi hastalıkları ve inme görülebileceğini belirtiyor. 

İnme belirtilerinin ‘vücudun bir tarafında güç ve his kaybı, konuşma bozukluğu, denge bozukluğu, bir tarafı görememe, denge kaybı’ olabileceğini kaydeden Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Emir Tavşanlı, ‘İnme tablosunu ilk olarak ‘beyin kanaması/hemorajik inme’ ve ‘beyin damar tıkanıklığı/iskemik inme’ şeklinde 2 ana grupta ele alabiliriz. Kanama beynin kendi dokusu içinde olabileceği gibi beyin ile beyni saran zarlar arasında da meydana gelebilir. 

Damar tıkanıklığı ya da yine halk arasında ‘pıhtı atması’ olarak bilinen tablo ise büyük atardamarlardaki darlığın kritik bir seviyeyi aşması, bu damarlardan kopan bir pıhtının daha ilerideki bir damarı tıkaması veya daha küçük damarlardaki tıkanıklıklara bağlı olabilir. Ayrıca bazı kalp hastalıklarında kalpte oluşan pıhtı da beyin damarlarını tıkayabilir.’ diyor. 


Risk Grubu Daha Dikkatli Olmalı 

Özellikle yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, uyku apne sendromu ve kalp hastalıkları inme riskini artırıyor. Kovid-19 virüsünün yol açtığı enfeksiyonun sinir sistemi üzerine etkilerinin de yavaş yavaş ortaya çıkmasıyla birlikte inmeye karşı korunaklı olmanın daha büyük önem kazandığını söyleyen Dr. Mustafa Emir Tavşanlı, Covid-19’un sinir sistemi üzerindeki etkileri hakkında şu bilgileri veriyor: ‘Kovid-19 enfeksiyonu nedeniyle sinir sisteminin hemen her seviyesinde tutulum olabiliyor.

Baş ağrısı gibi görece masum olan etkilenmeler olabildiği gibi beyinde inflamasyon yani ‘yangı’ şeklinde kendini gösteren beyin iltihabı ya da omurilik iltihabı gibi daha ciddi hastalık tabloları da görüldü. Ayrıca epilepsi (sara hastalığı) nöbeti ile karşımıza gelen Kovid-19 hastaları oldu. Sinir sisteminin vücuda dağılan liflerinin etkilenmesi (polinöropati) sonucu ortaya çıkan güç kaybı ve his bozuklukları da literatürde bildirildi. Covid-19 damarlara da zarar veren bir enfeksiyon ve damarlardaki zarar, tıpkı diğer organlar gibi, beyin için de ciddi ve önemli bir sorun.’ 


Pıhtılaşma İnmeye Yol Açıyor

Kovid-19’un sinir sistemi üzerine bu etkilerinin inme riskini artırdığını söyleyen Dr. Mustafa Emir Tavşanlı, bu durumun nedenlerini ‘Damar iç yüzünü saran endotel dediğimiz hücrelerde bulunan bir reseptöre bağlanan virüs, bu hücrelerin fonksiyonunu bozuyor ve dolayısı ile damar iç yüzeyi pıhtı oluşumuna müsait hale geliyor. Bir diğer neden de normalde damar içinde akışkan olması gereken kanın bu özelliğini yitirerek pıhtıya dönüşmesi. Bunun sonucunda da damar tıkanıklığı oluşuyor. Virüsün damar tıkanmasının yanında bazı hastalarda kanamaya da yol açtığı biliniyor.’ sözleriyle ifade ediyor.  


MS Ataklarını Tetikliyor 

Dr. Mustafa Emir Tavşanlı, Kovid-19’un sinir sistemine olan etkisinin özellikle hastalığın erken döneminde ortaya çıktığını belirtiyor ve sözlerini şu şekilde noktalıyor: 

‘Ancak hastalığı atlattıktan birkaç hafta sonra sinir-kas bileşkesi hastalığı olan Miyastenia Gravis tablosu yaşayan ya da hiçbir klinik belirti vermeden Covid-19’u ayakta geçirdikten sonra ilk kez MS atağı geçiren hastalarla karşılaşıyoruz. Bu da enfeksiyon geçse bile riskin devam edebildiğini düşündürüyor.’ 


 

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal