Anayasa Mahkemesi’nden aile bütünlüğü kararı: Bütün memurları ilgilendiriyor

Anayasa Mahkemesi, polis, asker, öğretmeni doktor dahil tüm memurlar için artık "aile bütünlüğünü bozacak şekilde tayin" yapılamayacak kararını aldı.

22.03.2023-12:35 - (Son Güncelleme: 22.03.2023-17:09) Anayasa Mahkemesi’nden aile bütünlüğü kararı: Bütün memurları ilgilendiriyor

Bütün memurları ilgilendiren bir kara Anayasa Mahkemesi’nden karara bağlandı. Kamu görevlilerinin aile bütünlüğünü bozacak şekilde tayin edilmelerinin hak ihlali olarak değerlendirdi. Kara, Anayasa’nın 20.maddesi anımsatılarak alındı ve aile hayatına saygı hakkına ilişkin pozitif yükümlülüklerin değerlendirmesi gerektiğinin altı çizildi. Bu yüzden, kamuda çalışan herkes için önemli olan karar, memurlar için en büyük sorunlardan birisini ortadan kalkmış oldu.

Aile hayatına saygı hakkının ihlali

İnternethaber’de yer alan habere göre, Anayasa Mahkemesi (AYM), bir kamu görevlisinin disiplin soruşturması gerekçe gösterilecek aile bütünlüğünü bozacak şekilde başka bir şehre tayin edilmesinin, aile hayatına saygı hakkının ihlali olduğuna karar verdi. Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre, Sakarya’da görevli olan memur, 'zimmet' iddiasıyla disiplin soruşturması geçirdi ve kınama cezası verildi. Sonrasında Erzurum'a tayin edildi. Ancak iki çocuğu olan memur, aile bütünlüğünün tayin nedeniyle bozulduğunu iddia ederek Sakarya 1. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. İdare mahkemesi davanın reddine hükmetti ve kamu hizmetinin verim işleyişinin sağlanması amacıyla idareye takdir yetkisi verildiğini açıkladı.

Anayasa Mahkemesi'nde aile bütünlüğü kararı

Yeniden yargılayın, hak ihlali var

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedilen itirazın ardından, kamu görevlisi Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunarak hak ihlali iddiasını gündeme getirdi. Yapılan inceleme sonucunda, tayini çıkan memurun aile hayatına saygı hakkının Anayasa'nın 20. maddesinde güvence altına alındığı ve ihlal edildiği kararına varıldı. Bu ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılması gerektiği kararı alındı ve karar Sakarya 1. İdare Mahkemesine gönderildi.

Çocuğun üstün yararının gözetilmesi gerekir

Anayasa'nın 20'inci maddesi tarafından koruma altına alınmaktadır ve AYM'nin kararında, Anayasa'nın bütünlük ilkesi gereği, bu hakkın korunması için devlete pozitif yükümlülüklerin olduğu belirtildi. Kamu hizmeti gereği bazı memurların başka yerlere atanmalarının zorunlu olabileceği kabul edilirken, idareye atanma işlemlerinde takdir yetkisi tanındığı vurgulandı. Ancak, kamu memurlarının atama işlemlerinde aile birliğinin korunması ve çocuğun üstün yararının gözetilmesi gibi tedbirler alınması gerektiği vurgulandı. Kararda, kamu yararı ile bireyin aile hayatına saygı hakkının dengeli bir şekilde gözetilmesi gerektiği hükmedildi.

İdare Mahkemesi tarafından reddedilen itirazın ardından bireysel başvuru yapan kişi, Anayasa Mahkemesi tarafından incelendi. Yapılan inceleme sonucunda tayini çıkan memurun aile hayatına saygı hakkının Anayasa'nın 20'inci maddesi kapsamında ihlal edildiği hükmedildi. Ayrıca, kamu görevlilerinin atanması veya nakil işlemlerinde gözetilen kamusal yarar ile bireyin aile hayatına saygı hakkından yararlanmasındaki bireysel çıkar arasında makul bir denge kurulması gerektiği belirtildi. Yeniden yargılama yapılması için kararın Sakarya 1. İdare Mahkemesine gönderilmesine karar verildi.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal