Analık izni nedir? 32. Hafta çalışabilir raporu nedir, nasıl alınır? 32. Hafta çalışabilir raporu almanın avantajları

Hamile olan çalışanlar doğum iznine çıkacakları zaman 32. Haftada rapor almaları gerekmektedir. Bu rapor alınmadığı zaman izin günlerinde sıkıntılar çıkabilmektedir. Doğum yapacak olan çalışanların almaları gereken analık izni ve 32. Hafta raporu nedir? Nasıl alınır? Binlerce kadın çalışanı yakından ilgilendiren konunun detaylarını sizler için derledik.

13.06.2022-15:20 - (Son Güncelleme: 13.06.2022-15:20) Analık izni nedir? 32. Hafta çalışabilir raporu nedir, nasıl alınır? 32. Hafta çalışabilir raporu almanın avantajları

Hamile çalışanlar doğum iznine çıkacakları zaman bazı belgeler almalıdır. Bunlardan biri de 32. Haftada almaları gereken çalışabilir raporudur. Bu rapor alınmadığı zaman, doğum yapacak olan kadın çalışanların doğum izinlerinde sıkıntılar çıkabilmektedir. Peki, analık izni ve 31. Hafta çalışabilir raporu nedir?

32. hafta çalışabilir raporu nedir?

Hamile çalışanların doğum izni kullanabilmesi için hamilelik durumunun doktor raporu ile belirtilmesi gerekmektedir. doğum yapacak olan çalışanlara 8 hafta doğumdan önce 8 hafta da doğumdan sonra olmak üzere toplam 16 haftalık bir doğum izni verilir. 

Doğum iznini kullanmak isteyen anne adaylarının, hamilelik durumunu gebeliğin 31. Haftasının ilk gününde belgelemeleri gerekmektedir. 32. Haftadan itibaren anne adayının çalışabilir durumda olması halinde doktor tarafından anneye 32. Haftada çalışabilir raporu verilmektedir. 32. Hafta çalışabilir raporu alan bir kadının, rapor sonrası çalıştığı her gün doğum sonrasında kullanacağı izin süresine eklenir. 

Doğum izni

32. hafta çalışabilir raporu alınmazsa ne olur?

Doğum izninin başlangıcı 32. Haftanın başlangıcı olarak kabul edilir. Hamile çalışanların doğum öncesinde 8 haftalık bir izin süresi vardır. 32. Haftada çalışabilir raporu alan bir çalışan, çalıştığı süreleri doğum sonrasında izin olarak kullanabilmektedir. 32. Hafta çalışabilir raporu alınmazsa, bu izinler doğum sonrasına aktarılmaz. 32. hafta sonrası herhangi bir sağlık sorunu dolayısıyla alınan rapor, doğum sonrası izinlerini etkilemez. 

Doktor eğer 32. Haftada çalışamaz raporu verirse hamile çalışan analık iznine ayrılır. 8 haftalık doğum öncesi analık izninden daha önce doğum gerçekleşirse kalan izin süresi doğum sonrasına eklenir. 32. Haftadan sonra çalışamaz hale gelen ve çalışamaz raporu alan bir kadın, analık iznine çıkar ve kullanmadığı izinler doğum sonrasına aktarılır. Doktor tarafından alınan çalışamaz raporu aynı gün işyerine teslim edilmelidir. Fakat hamile bir çalışan yasal olarak 37. Haftada doğum iznine çıkmak zorundadır. 37. Haftadan sonra yasal olarak çalışması mümkün değildir. 

Analık izni

Doğum izni kaç gündür?

Normal gebeliklerde bir kadının doğum izni 16 haftadır. Bu sürenin 8 haftası doğum öncesi 8 haftası da doğum sonrası kullanılır. Çoğul hamileliklerde, doğum öncesi olan izin süresine 2 hafta ilave edilir ve toplamda 18 haftalık doğum izni olur. 657 DMK’nın 104.maddesinin A bendine göre, erken doğum gerçekleşmesi halinde kullanılamayan izinler doğum sonrası izinlerine eklenir. 

Hatice Üneş
haticeu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal