11.03.2021-16:26 (Son Güncelleme:11.06.2021-11:34)

Kibar Hırsız Arsen Lüpen Kimdir?

Kibar Hırsız Arsen Lüpen kimdir? Arsen Lüpen serisi nereden bulunur? Arsen Lüpen yazarı kimdir? Arsen Lüpen serisi ve kitapları hakkındaki bilgileri derledik.

Netflix’in kültür dünyamızdaki etkileri son sürat devam ediyor. Bu etkilerden sonuncusu Lupin dizisiyle birlikte gündeme gelen Kibar Hırsız Arsen Lüpen karakteri oldu. Lupin’in yayınlanan 5 bölümünde de Maurice Leblanc’ın hayali karakteri Arsen Lüpen atıfları bir hayli fazla.

Öte yandan, Kibar Hırsız serisi, Peyami Safa’nın Cingöz Recai karakterini oluştururken esinlenmesi nedeniyle ülkemizde de yakından biliniyor. Peki, Arsen Lüpen kimdir?

LUPİN DİZİSİYLE GÜNDEME GELEN ARSEN LÜPEN KİMDİR?

Arsen Lüpen kimdir? Şeklindeki sorular son dönemlerde Türkiye'de sıkça soruluyor. Bu sorgunun nedeni ise Netflix’te yayınlanan Lupin isimli bir Fransız dizisi.

Dizinin ana karakteri Assane Diop, çocukluğunda babasının verdiği Kibar Hırsız Arsen Lupen kitabından etkileniyor ve babasının ölümüyle birlikte bu karaktere benzemeye başlıyor. Kendisini çeşitli konularda eğiterek, eli çabuk, kolay şekil değiştiren ve zekâsıyla ön plana çıkan bir hırsız haline geliyor.

Ön bilgi olması açısından diziyi anlattık. Şimdi Arsen Lupen karakterinden bahsedebiliriz. Arsen Lüpen kimdir?

Arsen Lüpen ya da Fransızca yazılışıyla Arsene Lupin aslında var olan bir kişi değildir. Bu kişi, Fransız yazar Maurice Leblanc’ın yazdığı Kibar Hırsız romanının ana karakteridir.

Ülkemizde de Maurice Leblanc kitapları deyince akla Arsen Lüpen serisi gelmektedir. Zira bu seri Leblanc’ın en ünlü kitap serisidir.

ARSENE LUPEN KARAKTERİ KİMDEN ESİNLENİLEREK YAZILDI?

Ünlü Fransız yazar Maurice Leblanc’ın, Arsen Lupin karakterini oluştururken gerçek hayatta yaşamış olan ünlü Fransız anarşist ve hırsız Marius Jacob'dan esinlendiği bilinmektedir.

ARSEN LÜPEN SERİSİ VE ARSEN LÜPEN KİTAPLARI

Türkiye'de basılan Arsen Lüpen kitap seti 7 kitaptan oluşuyor. Arsen Lüpen serisi sıralama farkı gözetmeden şu şekildedir;

813, Kristal Tıpa, Herlock Sholmes’e Karşı, Kibar Hırsız, Oyuk İğne’nin Esrarı, Kontes Cagliostro ve Saat Sekizi Çaldı

Kitabın ana karakteri Arsen Lupin için hırsızların piri lakabı kullanılır. İlk basıldığı dönemde ve sonrasında hırsızlık ayıbını olağan gösterdiği için eleştiri oklarını üzerine çeken Arsen Lüpen kitapları, sonrasında edebiyat dünyasının bir parçası olarak kabul edilmiştir.

Arsen Lüpen, hırsızlık yaparken silah kullanmayı sevmez. Ancak bunun yanında dövüş sanatlarında ve aklını kullanmada üstün özelliklere sahiptir. Bu nedenle hiçbir zaman kan akıtmaz. Aklını iyi bir şekilde kullandığı ve kolay kılık değiştirdiği için hiçbir zaman yakalanmaz. Arsen Lüpen karakteriyle boy ölçüşebilecek bir karakter varsa o da Sherlock Holmes’dür.

ARSEN LÜPEN İSTANBUL’DA

Türk Edebiyatı’nın öncü isimlerinden Peyami Safa'nın Cingöz Recai isimli karakterinin aslında Arsen Lüpen'den esinlendiği bilinmektedir. Cingöz Recai serisinin Arsen Lüpen İstanbul’da isimli kitabı Peyami Safa’nın en çok okunan kitaplarından biridir.

ARSEN LÜPEN'İN YAZARI KİMDİR?

Arsen Lüpen'in yazarı Maurice Leblanc 11 Aralık 1864 tarihinde Fransa'nın Normandiya şehrinde dünyaya gelmiştir. Edebiyat dünyasındaki ününü 15 Temmuz 1905'te Je Sais Tout’da tefrika edilmeye başlanan Kibar Hırsız Arsen Lüpen’e borçludur.

Yaşadığı edebiyat çevresinde etkili olan polisiye roman furyasına katılarak bu türde birçok eser vermiştir ve eserleri birçok dile çevrilmiştir.

Fransa'nın yüksek dereceli sivil nişanlarından olan Légion d'honneur'a da layık görülen Leblanc, 6 Kasım 1941'de Perpignan'da hayatını kaybetmiştir.

MAURİCE LEBLANC ARSEN LÜPEN SERİSİ NEREDEN ALINIR?


Türkiye’de kitap satışı yapan birçok alışveriş sitesinde Arsen Lüpen serisini bulup satın almak mümkündür. Ayrıca fiziki sahaflarda ve kitapçılarda da bu seri bulunmaktadır.

Arsen Lüpen kimdir? isimli içeriğimizi beğendiyseniz Lüpin Dizi Konusu başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr