01.05.2018-15:41 (Son Güncelleme:01.05.2018-15:46)

Gayrimenkul Nedir?

Gayrimenkul nedir? Gayrimenkul değerleme nedir? Gayrimenkul değerlemesi nasıl yapılır?


Genel ve aşina olunan tanımı ile değeri ve niteliği değişim göstermeksizin, bir yerden başka bir yere taşınması mümkün olmayan mallara ‘gayrimenkul’ denir.

GAYRİMENKUL NEDİR?

4721 sayılı Medeni Kanunu’nun 704. maddesinde gayrimenkul kütük kaydına göre tanımlanmıştır. Bu kanun ışığında ”taşınmaz mülkiyeti kapsamında yer alan araziler, tapu siciline ayrı bir sayfaya kayıt edilmiş haklar ile, kat mülkiyeti kütüğünde yer alan bağımsız bölüme sahip kayıtlar” gayrimenkul şeklinde tanımlanır.

GAYRİMENKUL DEĞERLEME NEDİR?

Bir gayrimenkulün, gayrimenkul projesinin ya da gayrimenkule bağlı hak ve yararların değerleme günündeki olası değerinin, tarafsız, bağımsız, objektif ölçütlere ve verilere dayanarak belirlenmesidir.

Ülkemizde gayrimenkul sektörünün gelişim göstermesine paralel olarak gayrimenkul değerlerinin ekonomi içindeki değerinin artması, SPK’nın küçük yatırımcıyı koruma ilkesinden doğan “gerçek değer” arayışı, kurum mülklerinin alım satımı, devir ve takasında bedelin tespiti ve finansal sektörün yeniden yapılandırılmasına bağlı olarak banka aktiflerinin objektif kriterlere göre analizi gibi etmenler bu pazarın gelişimine katkıda bulunmaktadır.

GAYRİMENKUL DEĞERLEMESİ NASIL YAPILIR?

Gayrimenkul değerlemesi yapılırken üç yöntem kullanılır. Bu yönemler; maliyet yaklaşımı, emsal karşılaştırma yaklaşımı, gelir indirgeme yaklaşımıdır.

Bir kişi bankadan konut kredisi isteğinde bulunduğu zaman, kredi çekmeye müsait bir mali gücü varsa almayı düşündüğü bu konut için ekspertiz yaptırması şarttır. Böyle bir durumda banka şubeleri, genel müdürlüklerine ekspertiz talebinde bulunurlar. Bankaların genel müdürlüklerinde bulunan ekspertiz bölümleri, daireleri veya departmanları, anlaşmalı oldukları firmalardan birisine, performansına veya bölgedeki tecrübesine göre sahada görev verir.

Son Dakika Emlak Haberleri için aşağı kaydırın.
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr