02.06.2021-16:36 (Son Güncelleme:08.04.2024-19:30)

Dünyanın En Modern 10 Kütüphanesi

ABD’de aylık olarak yayınlanan kültür ve teknoloji dergisi Wired’in içerisinde Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin de yer aldığı en modern 10 kütüphane!

1. Dokk1, Danimarka

2016 yılında dünyanın en iyi halk kütüphanesi ödülünü alan Dokk1, aynı zamanda bir kültür merkezi. 30 bin metrekarelik alanı kaplamasından dolayı Danimarka’nın ve İskandinav ülkelerinin en büyük kütüphanesi olarak biliniyor. Kütüphanedeki liman manzarası ziyaretçilerin en çok beğendiği alanlardan biri. Dokk1 kütüphanesinin en ilginç özelliği ise binanın ortasında konumlandırılmış olan çan. Şehirdeki hastaneyle bağlantılı olan çan her doğumda bir defa çalıyor.

2. Lawrence Halk Kütüphanesi, ABD

Lawrence Halk Kütüphanesi, 1972 yılında inşa edilmesine rağmen oldukça modern bir yapıya sahiptir. Geçtiğimiz yıllarda mimari olarak yeniden dönüştürülen yapı bugün ki görünümüne kavuşmuştur. Kütüphanedeki, yerden tavana kadar uzanan cam yapısından dolayı doğal bir aydınlatma ve manzaraya sahiptir.

3. Yangzhou Zhongshuge Kütüphanesi, Çin

Zhen Yuan şehrinde yer alan ve nehrin kenarına inşa edilen Yangzhou Zhongshuge Kütüphanesi, iç tasarımı ile görenlerin beğenisini kazanıyor. Yer döşemesinde koyu renk ayna kullanılan kütüphanede kıvrımlı şekilde oluşturulan raflardan dolayı farklı bir tasarım. Kütüphane’nin içerisinde yürümek bir nehirde yürüyormuş hisse vermesinden dolayı da oldukça özel.

4. Beyazıt Kütüphanesi, Türkiye

1884 yılında Kütüphane-i Umum-i Osmani adıyla kurulan bugün ki Beyazıt Devlet Kütüphanesi en iyi kütüphaneler arasında yerini alıyor. II. Beyazıt Külliyesi’nin Kervansaray bölümünde yer alan kütüphane aynı zamanda araştırmacılara da hizmet veriyor. Devlet eliyle kurulan ilk kütüphane olan Beyazı Kütüphanesi’nde çok önemli el yazması eserlerin yanı sıra bir milyona yakın doküman da arşivlerinde yer alıyor.

5. Vennesla Kütüphanesi, Norveç

Kütüphanenin içerisinde uzay gemisi tasarımından dolayı yurtdışından birçok ödül alan bir halk kütüphanesidir. 2011’de tamamlanan kütüphane modern bilgi yuvası olarak da adlandırılıyor. Gövdesini oluşturan 27 taşıyıcı kemer kütüphanenin taşıyıcı iskeletini oluşturmasının yanı sıra aydınlatma aracı olarak da kullanılıyor.

6. Bodo Kütüphanesi, Norveç

Bodo Halk Kütüphanesi, limana bakan manzarası ve tabandan tavana kadar yükselen pencereleriyle eski bir otobüs istasyonu görünümünde. Norveç’in en görkemli yapıları arasında gösterilen Bodo Kütüphanesi içerisindeki üç oditoryum ve konser salonu ile kültür merkezi olarak da kullanılıyor.

7. Chicago Halk Kütüphanesi, ABD

Yeni nesil kütüphaneler arasında yerini alan Chicago Kütüphanesi, çakıl taşı şeklindeki tasarımı sivri köşesi olmamasından dolayı diğer kütüphanelere oranla tasarım açısından oldukça farklı. Köşeli herhangi bir yapısı olmadığından dolayı çocuklar için de son derece elverişli.

8. Birmingham Kütüphanesi, İngiltere

Metal örgülerle sarmalanmış olan kütüphane, yetişkinler ve çocuklar için ayrı alanlardan oluşuyor. İç ve dış tasarımı ile alışveriş merkezi görünümüne sahip olan Birmingham Kütüphanesi, 1882 yılında tasarlanmış olan Shakepeare Anma Odası binanın çatı katında bulunuyor. İngiltere’deki en beğenilen kütüphaneler arasında yerini alıyor.

9. Halifax Merkez Kütüphanesi, Kanada

Kanada’daki en büyük kütüphanelerden biri olan Halifax Merkez Kütüphanesi 14 bin metrelik kapalı alanı ve binanın tepesindeki açık bölümünden oluşuyor. Tamamen camla kaplı olan kütüphane, Kanada’daki 13 kütüphane zincirinden ilki ve en büyüğü. Halifax Merkez Kütüphanesi içerisinde konserlerin izlendiği bir alana da dönüşebiliyor.

10. Conarte Kütüphanesi, Meksika

Meksika’da bir mimarlık atölyesi tarafından dizayn edilmiştir. Kütüphanedeki, en ilginç konseptlerden biri de baş aşağı hissi uyandıran kitap raflarından dolayı ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyor. Zaman kavramının olmadığı kütüphanede çocuklar için oyun ve okuma alanlarının da içerisinde bulunduğu kısımlar ilave edilmiş.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
SIRADAKİ VİDEOLAR

TÜBİTAK Başkanı Koronavirüs Aşısı ve İla...

Kavun Çekirdeğinin Faydaları Neler?

Define Ararken Bulduğu Sandıktan Çıkanla...

Cinsel İçerikli Görüntüleri İnternete Sı...

Sele Kapılan Kadını Gören Kız Anlattı!

İstanbul'daki Sel Felaketi Sonrası Evler...

Bodrum'da Araçlar Su Altında Kalmaktan S...

Esenyurt'ta Bir Vatandaş İşte Böyle Kurt...

Büyükçekmece'de Hortumun Verdiği Zarar H...

İstanbul'da Hortum

Sağanak Bu Kez de Yozgat'ı Vurdu

Caddebostan Sahili'nde Maske Takmayanlar...

Haliç Neden Kirleniyor?

Türkiye'nin Konuştuğu Duygulandıran Görü...

Çin'de Köpek Eti Festivali Başladı

Güneş Tutulması İstanbul'dan Böyle Görün...

Kendini Korumak İsterken 3 Kişiyi 30 San...

Arı Adamdan Rekor Denemesi

Binanın Üstüne Yıldırım Düştü! O Anlar İ...

Ümraniye'de Kaza Yapan Yolcu Minibüsü De...

Kısıtlama Sonrası Caddebostan Sahili Dol...

Bülent Turan'dan CHP'li Öztrak'ın Libya...

Polis Helikopteri Tespit Etti, Cezadan...

İstanbul Göle Döndü!

Kuyumcuda Biber Gazlı Gasp Anı Kamerada

Düzce'de Sağanak Su Baskınlarına Yol Açt...

Binali Yıldırım Meclis Bakanı Olmayacağı...

Bir Zırhlı Rus Ağır Zırhlı Konvoyunu Ma...

9 Yaşındaki Çocuğa Tekme Tokat Dayak

Sağlık Çalışanları Protestolarında Bir P...