26.07.2019-09:44 (Son Güncelleme:26.07.2019-09:41)

DMD Nedir? DMD'nin Tedavisi ve Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda görülen ve kemik, kas erimesi olarak ifade edilen DMD oldukça tehlikelidir. Belirtilere ebeveynlerin dikkat etmesi oldukça önemlidir.

DMD hastalığının belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olmak anne ve babalar açısından bir görevdir. Çocukları kontrol edip fark etmeleri gerekmektedir.

DMD HASTALIĞI NEDİR?

Her doğan 3.500 erkek çocuğunda birinde görülebilen, çocukluk çağında karşılaşılan en kötü ölümcül çocuk hastalığı olarak tanınıyor. Hastalığın neden olduğu gendeki mutasyondan dolayı, kaslar sağlamlığını muhafaza edemiyor, günlük hayattaki basit hareketler ile bile devamlı kaslar yıkılıyor ve parçalanıyor.
İlerleyici bir hastalık olan DMD'de erken çocukluk çağında hücre yenileme oldukça çabuk olduğu için yıkımın ötesinde yenileme ile çocuklar 5, 6 veya en fazla 7 yaşlarına kadar idare edebiliyorlar. Ancak bu yaşların ardından oldukça çabuk bir gerilemeyle kaslar artık hiç kalmayacak biçimde yok oluyor. Tekerlekli sendeleye mahkum olunuyor.

DMD KAS HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Aşağıda özetlenen göstergeleri çocuğunuzda fark ettiğiniz zaman muhakkak bir doktora danışmanız gerekir:
Günlük görevleri yerine getirirken çok hızlı yorulma,
Baldırlarda aşırı gelişmiş kas dokusu gibi izlenen şişkinlik,
Sık sık düşme, merdiven, yokuş çıkarken zorlanma,
Yürüyüş esnasında göbeği ileri çıkarıp omuzları geri atma.
DMD bazı çocuklarda 3 yaşına dek işaretleri göstermeyebilir. Bazı hallerde ise daha doğumdan sonra büyümenin her basamağında (geç yürüme gibi) gelişme gerilikleri izlenebilir. Aileler genellikle çocukların baldırlarındaki şişlikleri fark edip uzman doktorlara başvururlar. Bu şişlikler kas gibi zannedilse de gerçekte kasların içerisinde biriken yağ ve bağ dokularıdır. Bu sebeple psödohipertrofi (yalancı kas gelişmesi) olarak adlandırılır. Bunun haricinde çocukların özellikle yerden kalkarken, merdiven çıkarken, yokuş tırmanırken zorlanmaları ailelerin dikkatini edilebilir. Sık sık düştükleri için aileler çocuklarını sakar olarak ifade edebilirler.
DMD hastalığında ilk olarak kalça ve omuz etrafında kaslar zayıflamaya başlar. Okul çağındaki çocuklar dengelerini sağlamak için karınlarını ileri itip omuzlarını geri çekerek yürüyebilir. Aşil tendonlarındaki elastikiyet eksiliği neticesinde parmak uçlarında yürürler.

DMD HASTALIĞININ TEDAVİSİ NASIL OLUR?

DMD’nin henüz tanınan mutlak bir tedavisi yoktur. Çocukların hareket yeteneklerini biraz daha uzun devam ettirmeleri için (2-3 sene) araçlar, steroid tedavileri ve fizik terapi uygulanabilir. Steroid tedavisi (kortizon) kas faaliyetlerini korumaya destek olsa da kilo alımı gibi yan etkilerine özen göstermek gerekir. Bu sebeple hastaların bir diyeti takip etmeleri önemlidir. Bunun yanı sıra devamlı kortizon kullanmak kemik erimesine sebep olabileceğinden düzenli kontroller unutulmamalıdır. DMD tedavisiyle beraber fiziksel egzersizlere ve fizik tedavi uygulamalarına erken yaşta başlamak çok önemlidir. Aktif egzersizlerin yanı sıra pasif germe eylemleri de yapılmalıdır. Özellikle yüzme gibi faaliyetler çocukların kaslarını korumasına destek olması açısından tercih edilir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr