Amişler kimdir, nerede yaşıyor? Amiş yaşam şartları

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan Coşkun'un İsmailağa cemaati lideri Mahmut Efendi’nin ölümü hakkında yazdığı yazı büyük ses getirdi. Cemaati Amişlerle kıyaslaması herkesten tepki aldı.Hürriyet yazarı Coşkun'un bu tanımlanması birçok kişiden tepki görürken Amişlerin de ne olduğu merak edilmeye başladı.

25.06.2022-14:34 - (Son Güncelleme: 25.06.2022-14:34) Amişler kimdir, nerede yaşıyor? Amiş yaşam şartları

Amerika'da Pensilvanya ve Orta Batı eyaletlerinde tutucu bir Hıristiyan mezhebi olan Amişler, Hürriyet yazarı Hakan Coşkun'un tanımlaması sonrasında merak edildi. Amişlerin ne olduğu, nerede yaşadığı ne yaptıkları merak edilirken bizde yazımızda Amişler hakkında tüm merak edilenleri yanıtladık.

Amişler kimler? Amişler nerede yaşıyor?

Pensilvanya Almancasına göre Amisch, olarak yazılan İngilizcesi Amish, olan kelime Türkçe’de Amiş olarak geçmektedir. Amerika'nın Pensilvanya ve Orta Batı eyaletlerinde yaygın olan Amişler, tutucu bir Hristiyan mezhebidir. 18 ve 19. yüzyılda Almanya Fransa ve İsviçre den Amerika'ya göç eden bir grup tarafından kurulan Amişler, basit bir yaşam tarzını benimsemektedir. Amişler teknolojik aletlerden uzak otomobil, telefon, elektrik gibi modern yaşamın kolaylıklarını reddeden bir gruptur. Amişler yolculuklarını genellikle fayton kullanarak yapar. Bu kişiler dinsel inançları nedeniyle toplumdan kendilerini soyutlar. Amişler Ordu'da da görev almazlar. Kuruluşu 1644 yıllarına dayanan Amişler Jakop Ammann adındaki bir İsviçreli tarafından kurulmuştur.

Amiş Nedir

Amiş çocukları da 8. sınıfa kadar devlet okullarında eğitim görürken 8.sınıftan sonra evlerinde eğitim almaya başlarlar. Amiş inancına göre başka mezhebe ya da dine mensup biriyle evlenmeleri de doğru değildir. Ayrıca asla fotoğraf çektirmezler. Amişler de yer alan rumspringa terimi çocukların küçükken değil büyüdüğünde vaftiz edilmesi anlamına gelir. Buna göre çocuklar kendi yaşam tarzlarını kendileri seçip bu kurallara uygun yaşamalıdır. Amiş inancında Aforoz etme sistemi vardır. Buna göre amish kurallarına uymayan kişileri Aforoz ederler. Aforoz edilen bir kişinin çiftliği tekrar dönmesi kesinlikle yasaktır. Amiş kuralları oldukça katı kurallara sahiptir. 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal