Amerikalı Diplomatlara Çin'den Sınırlama

Hong Kong ve Çin Ada sahanlığında görev yapan Amerikalı diplomatlara faaliyet sınırlaması getirdi.

12.09.2020-10:50 - (Son Güncelleme: 12.09.2020-18:01) Amerikalı Diplomatlara Çin'den Sınırlama

Yazılı bir açıklama sunan Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bazı yeni kullarları devreye sokulacağını, bu kuralları kapsayan diplomatların da Çin genelindeki konsolosluklarda üst düzey görevlilere uygulanacağını dile getirdi.

Öte yandan Çin ve ABD arasındaki ticaret alışverişi desteklediğini, ''tüm sektörlerde iş birliğini ve normal alışveriş'' hacmini iki katına çıkarmayı düşündüklerini de sözlerine ekledi. Yanı sıra ABD'nin geçen senelerde görev yapan Çin'li diplomatlara uygulanan yaptırımların da geri çekilmesi durumunda bu uygulamaları geri kaldırabileceklerini açıklamalarına ekledi. 

ANONİM SÖZCÜDEN AÇIKLAMA

Anonim sözcüden gelen açıklamaya göre, "Bir kez daha ABD tarafına hatalarını bir an önce düzeltme, Çin Büyükelçiliğine, konsolosluklarına ve personeline uygulanan akıl almaz kısıtlamaları kaldırma çağrısı yapıyoruz. Çin, ABD'nin eylemlerine mütekabil yanıtlar verecektir." ifadelerini kullandı. 

Sınırlamaya dahil olan ve görev yapan diplomatların kısıtlı olduğu bölgeler ve üniversite kampüslerini ziyaretlerine yönelik kısıtlamalar olduğu da verilen bilgiler arasında. 

ZORUNLU ÖN KAYIT

Washington yönetimi, 2019 yılında tüm Çinli diplomatların, Amerikalı yetkililerle toplantı yapmadan, eğitim ve araştırma kurumlarını ziyaret etmeden önce ön kayıt yaptırmaları koşulu getirmişti.

ABD basınında Çin'in Washington Büyükelçiliğinde görevli biri istihbarat çalışanı olduğuna inanılan iki diplomatın, Virginia eyaletindeki hassas askeri bir üsse araçlarıyla izinsiz girdikleri gerekçesiyle Eylül 2019'da gizlice kovduğu haberleri çıkmıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Çinli diplomatları "casusluk faaliyetine karıştıkları iddiasıyla" sınır dışı etmesine tepki göstererek bu ülkenin eleştirilerinin gerçeklerle bağdaşmadığını bildirmişti.

 

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal