Amazon'un başı belada: Milyonlarca kullanıcı kandırıldı

ABD Federal Ticaret Komisyonu, tüketicileri izinsiz olarak Amazon’un ücretli üyelik programı Amazon Prime’a kaydeden ve üyeliklerin iptali konusunda zorluklar çıkaran bir şirkete dava açtığını açıkladı.

22.06.2023-11:34 - (Son Güncelleme: 22.06.2023-17:29)

ABD merkezli FTC, Amazon’un merkezi Seattle’daki bir şirkete federal seviyede bir dava açıldığını duyurdu. Davanın gerekçesi olarak ise teknoloji devinin "Iliad" adlı gizli bir proje aracılığıyla milyonlarca tüketiciyi bilmeden Amazon Prime'a kaydolmaya kandırdığı iddiası sunuldu.

Milyonlarca kullanıcı kandırıldı

NTV’nin haberine göre; FTC, şikayetinde Amazon'un tüketicileri kandırarak otomatik olarak yenilenen Prime aboneliklerine kaydolmalarını sağlamak için "karanlık desenler" olarak bilinen manipülatif, zorlayıcı veya aldatıcı kullanıcı arayüzü tasarımları kullandığını" söyledi.

Prime'a abone olmadan Amazon'da ürün satın alma seçeneğinin çoğu durumda daha zor olduğunu söyledi.

Amazon Dava

Ayrıca, tüketicilere bazen işlemlerini tamamlamaları için bir bağlantı sunulduğunu söyledi. Şirket, bu bağlantının onları Prime'a da kaydettireceğini açıkça belirtmedi.

Şikayette, şirket liderlerinin aboneliği iptal etmeyi kolaylaştıran değişiklikleri yavaşlattığı veya reddettiği belirtildi.

Bu kalıpların FTC Yasasını ve Çevrimiçi Alışveriş Yapanların Güvenini Geri Kazanma Yasası adlı başka bir yasayı ihlal ettiğini savunuldu.

2021 yılından bu yana ilk kez

Dava, Lina Khan'ın 2021'de FTC'nin başına geçmesinden bu yana, Amazon'u ilk kez mahkemeye vermesine işaret ediyor.

Eski bir antitröst (rekabet) uzmanı olan Khan'ın, yıllardır hız kesmeden büyüyen ve çok az düzenlemeye sahip olan teknoloji şirketine karşı daha sert bir tavır alması bekleniyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal