Alzheimer için önemli araştırma: Erken teşhis umudu doğdu

Yapılan bir araştırmaya göre, Alzheimer hastalığının gözlerden fark edilebileceğini ortaya çıkardı. Araştırma, retinanın çevresindeki hücrelerde doku atrofisi ve iltihaplanmanın incelenmesiyle bilişsel durum arasın bir bağlantı olduğu öğrenildi.

25.03.2023-11:24 - (Son Güncelleme: 25.03.2023-16:32) Alzheimer için önemli araştırma: Erken teşhis umudu doğdu

Alzheimer üzerine yapılan bir araştırmada, farklı derecelerde zihinsel gerileme görülen 86 kişinin retina ve beyinlerden alınan dokular incelendi.

Alzheimer'de erken teşhis umudu 

Hbaer7’de yer alan haberde, araştırmacılar, Alzheimer hastalığı ve hafif düzeyde blişsel bozukluğu olan 86 kişinin 14 yıl boyunca retina ve beyin dokusu örneklerini toplanıp incelendi. Toplanan örnekler ardından araştırmacılar amiloid beta plaklarını ve iltihaplanma ile hücre ve doku ölümünde diğer hücreleri sıkıca çevreleyen daha fazla sayıda bağışıklık hücrelerine rastlandı.

Çalışamda yer alan araştırmacılar, retinanın uzak çevresinde yer alan hücrelerde doku etrofisi ve iltihaplanmanın incelenmesiyle bilişsel durum arasında bir bağlantı olduğunu keşfettiler.

Araştırmanın kıdemli yazarı Maya, "Çalışmamız, protein profillerinin ve Alzheimer hastalığının insan retinasındaki moleküler, hücresel ve yapısal etkilerinin ve bunların beyin ve bilişsel işlevdeki değişikliklere nasıl karşılık geldiğinin derinlemesine analizlerini sağlayan ilk çalışma" ifadelerini kullandı.

Erken teşhis umudu

Gözlerden anlaşılabilecek 

Los Angeles'taki Cedars-Sinai'de beyin cerrahisi ve biyomedikal bilimler profesörü olan Koronyo-Hamaoui, "Retinadaki bu değişiklikler, beynin entorinal ve temporal korteks adı verilen, hafıza, navigasyon ve zaman algısı için bir merkez olan bölümlerindeki değişikliklerle ilişkili" dedi. Bu bulgular sonunda, Alzheimer hastalığını daha erken ve daha doğru bir şekilde teşhis etmenin mümkün olabileceğini ifade eden araştırmacılar, bu çalışmayla gelecekte bu alandaki teknolojilerin de geliştirilebileceğini söylediler.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal