Altında yeni rota belirlendi: Uzmanlar gram altında o seviyeyi işaret etti

Hareketliliğin hız kazandığı altın fiyatları hakkındaki son dakika gelişmeleri takip ediliyor. ABD enflasyonundaki gerileme ve faiz artırımlarının sona ereceğine dair mesajlar sebebiyle altında rekor üstüne rekor geldi. Uzmanlar ise gram altın 2 bin liranın üzerini işaret etti. İşte detaylar...

13.07.2023-12:24 - (Son Güncelleme: 13.07.2023-17:26)

Gram altın başta olmak üzere altına yatırım yapmanın zamanı olup olmadığını merak eden yatırımcılar ekonomi dünyasındaki gelişmeler ile uzmanlarını tahminlerini yakından takip ediyor. Altın fiyatlarındaki yükselişin devam  edeceğini söyleyen uzmanlar, sene sonu itibarıyla gram altında 2 bin lira seviyelerinin görülme ihtimalinin olduğunu ifade etti.

Hafta genelinde yukarı yönlü seyreden altın fiyatları geçtiğimiz gün ABD enflasyon rakamlarının belli olmasıyla birlikte sert yükseliş gösterdi.

ABD ekonomisindeki veriler küresel piyasaları etkilemeye devam ediyor. Yıllardır enflasyonu düşürmek için faiz artırımları ve sözlü yönlendirmede bulunan Fed'in son zamanlarda başarıya yaklaştığı görülüyor.

Fed'in faiz hamleleri neticesinde ABD'de enflasyon yüzde 3'e kadar geriledi.

Haziran ayında aylık bazda enflasyon da yüzde 0,2 olarak gerçekleşti ve hem aylık hem de yıllık bazda enflasyon beklentilerin altında gerçekleşmiş oldu.

Altın Fiyatları Son Dakika

Altın fiyatları değer kazandı

Akşam’ın haberine göre; ABD enflasyon verisinin saat 15:30'da açıklanmasının akabinde ons Altın ve Gram Altın fiyatları değer kazandı.

Öte yandan Fed, geçen ay faiz döngüsüne ara vermişti. FED Başkanı Powell daha sonra rahatlamak için henüz erken olduğunu belirterek faiz artışlarının devam edeceği sinyalini verdi.

Enflasyon verilerinin ABD Merkez Bankası (FED) üzerindeki baskıyı azaltması bekleniyor. Bugün açıklanan veri FED'in 26 Temmuz toplantısında vereceği faiz kararı için de yol gösterici olacak. Mevcut durumda piyasadaki beklentiler 25 baz puanlık artış yapılması noktasında yoğunlaşıyor.

Altın fiyatlarının neden yükseldiğiyle ilgili detayları aktaran Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Altın dış piyasalarda yine faiz gölgesine girmiş durumda. Özellikle haziran ayındaki Amerikan Merkez Bankası'nın faiz toplantısında 25 baz puanlık bir faiz artırımı beklenirken pas geçilmiş olması, altında faiz baskısının kalktığı anlamına geliyordu. Toplantı sonrası yapılan "Yıl sonuna kadar iki kez daha faiz artırımı yapabiliriz" açıklaması 'şahin' bir açıklama olarak algılandı.

Ayrıca 'ekonomik verilere bakarak bunu yapacağız' denmiş olması belirsizliği biraz daha arttırdı. Bu da altın fiyatlarını tetikledi. Ons altın bu süreçte 1906 dolar ile 1934 dolar arasında gidip geliyor. Bu faiz artırımı belirsizliği altını bir miktar baskılayabilir ama geçen seneki kadar bir baskı oluşturabileceğini düşünmüyorum.

Çünkü özellikle jeopolitik gerginlikler ön plana çıkmış durumda. Rusya-Ukrayna savaşı, NATO'nun Rusya'nın etrafını sarma eğilimi, doğu ve batı ülkelerinin bloklaşması, ABD-Çin arasındaki ticaret savaşı, ABD ve Avrupa'daki resesyon endişesi altın fiyatlarını yukarı yönde destekliyor." diye konuştu.

Ons altının önü açık

Ons altın fiyatlarının önümüzdeki süreçte yükselişe geçeceğini ifade eden Altın ve para piyasaları uzmanı Yıldırımtürk, "Ons altın 1900 doların aşağısına gelmediği sürece ve 1925 doların üzerinde kaldığı sürece 1950 ve 1985 dolar seviyelerini göreceğimizi düşünüyorum.

Yılın üçüncü çeyreği itibarıyla da 2 bin doların üzerini göreceğini düşünüyorum ons altın fiyatının. Yıl sonu itibarıyla ise ons altının 2 bin 350 dolar seviyelerine gelebileceğini ifade edebilirim. Yani önümüzdeki süreçte altının önünü daha açık olduğunu düşünüyorum.

Dünya genelinde merkez bankaları da altın alımlarına devam ediyor. Rakamlara göre merkez bankalarının altın alımı 280 tonu geçmiş durumda. Bu da fiyatların yükselmesini destekleyen bir gelişme olarak öne çıkıyor" şeklinde konuştu.

Altın Fiyatları

Altında tren kaçtı mı?

Altında önümüzdeki süreçte bir geri çekilme olup olmayacağı noktasında yorumlarda bulunan Yıldırımtürk,"Ben çok fazla bir geri çekilme olacağını düşünmüyorum. Gram altının 1600 seviyelerinin altında geleceğini çok fazla düşünmüyorum. Çünkü dışarıda ons altın fiyatında düşüş olsa bile iç piyasada dolar/TL çarpanı sebebiyle dış piyasadaki geri çekilmeyi içeride hissedemiyoruz." dedi.

Gram altında rekor yolda

İç piyasadaki altın fiyatlarında yeni rekorlar geleceğini söyleyen Yıldırımtürk yılsonunu işaret etti. Yıldırımtürk, "İç piyasada altın fiyatının dış piyasadaki etkilerle ve iç piyasada dolar/TL'nin çarpan etkisiyle bir miktar yükseldiğini görüyoruz.

Bayram arifesinde 1600 seviyelerine gelen altın 1635 lira civarına ulaşmış durumda. Önümüzdeki günlerde 1650 lira seviyesi geçildikten sonra 1700 lira, ardından 1750 seviyeleri ve sene sonu itibarıyla da gram altında 2 bin lira seviyelerinin görülme ihtimali var.

Öte yandan Ons Altın güne 1932 dolardan başladı. Gün içinde en düşük 1932 dolar, en yüksek de 1950 doları gördü. Şu sıralar 1948 dolardan işlem görüyor.

Gram altın ise güne 1620 liradan başladı. Gün içinde en düşük 1619 lira, en yüksek de 1639 lira seviyeleri görüldü.

Şu sıralar gram altın 1638 liradan alıcı buluyor. Ons ve gram altında yükseliş yüzde 1 seviyelerinde.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal