Altında uzun soluklu yatırımcı büyük kazanç elde ediyor: İşte son 2,5 yılın etkisi

Altında Fed baskısının azalması ve zayıflayan dolar etkisiyle 2020 Temmuz’undan bu yana en büyük aylık prim geldi. Yatırımcılara Mart ayından itibaren 150 doları aşan kazanç imkanı verdi. Nisan ayında ise tüm gözler yine altın tarafında olacak. Ekonomistler Fed’in sıradaki toplantısı öncesi tahminler yaparken veriler gelmeye devam ediyor.

01.04.2023-14:33 - (Son Güncelleme: 01.04.2023-17:21) Altında uzun soluklu yatırımcı büyük kazanç elde ediyor: İşte son 2,5 yılın etkisi

ABD ve Avrupa’daki bankacılık çöküşleri altının Mart içinde parlak bir seyir kazanmasına imkan verdi. Ons altın yüzde 13’ü aşan bir prim elde ederek son 32 ayın en yüksek aylık getirisini elde etti.

Politika değişti

CNN Türk'te yer alan habere göre, Fed’in sıkılaşma içerisinde olduğu son 1 yıl tamamlanırken iflas ettiklerini açıklayan 3 Amerikan bankası (Silvergate, Silicon Valley Bank, Signature Bank) politikaların değişmesine neden oldu. Fed likdite sağlamaya gidince dolar baskısı gücünü kaybetti, yatırımcı güvenli liman umuduna yöneldi ve çifte etkiyle büyük kazanç elde edildi.

Faiz indirimi beklentisi

Tüm gözler Fed’in bir sonraki toplantısında alacağı karar için 2-3 Mayıs arasına döndü. Bankanın terminal orana ulaştığı tahmin edilirken artı bahisler ne zaman faiz indirimin yapılacğı huşunda geliyor.

Fed, Mart toplantısında geniş çapta beklenen 25 baz puanlık bir faiz artırımda bulundu ve sadece bir faiz artırımına işaret etti. Küresel enflasyonist baskıların azaltılması ve büyük merkez bankalarnın daha geniş bir bankacılık krizinden kaçınma hamleleri yine bu ay içerisinde gözlemlendi.

Fed tahminleri

Fed tahminleri

Para piyasaları şu anda merkez bankasının faiz artırımlarını Mayıs ayında durdurması ve yılsonuna kadar faiz indirimlerinin beklenmesi ihtimalini yüzde 40 oranlarında bir ihtimalle fiyatlandırıyor.Wall Street analistlerine göre altının Nisan ayında test edilmesi ve rekor zirveleri kırması da dahil olmak üzere çok daha fazla olumlu yönü var.

2023'e girerken güçsüz bir Fed

TD Securities küresel emtia stratejisi başkanı Bart Melek Kitco News'e verdiği demeçte, "Bu bir finansal krize dönüşebilir. Önemli ölçüde daha sıkı bir ortamda, bölgesel bankacılık sektöründe defterlerdeki varlıkların piyasa değerlerinde büyük bir düşüş oldu. Sadece piyasa değerinde bir kayıp olmadı, aynı zamanda daha az kaynaktan büyük mevduat çıkışları oldu." diyerek Fed’in 2023’e daha güçsüz girdiğini söylüyor.

Yıl sona ermeden...

ING baş uluslararası ekonomisti James Knightley, "Ekonomi için sert iniş riskinin artması, enflasyonun daha hızlı düşme şansını artırıyor ve Fed'in bu yıl sona ermeden önce faiz indirimleriyle yanıt vermesine izin veriyor" dedi.

Cesaret verici

Gainesville Coins değerli metaller uzmanı Everett Millman da Kitco News'e "Bankacılık korkuları şu an için azalıyor olsa da altın çok fazla geri gelmedi. Bu güçlü bir işaret ve altın boğaları için çok cesaret verici" dedi.

Uzun soluklu kazanç

Destek ve direnç seviyeleri

Millman, altın piyasasının kısa vadede bazı kayıplar yaşayabileceği konusunda uyardı. "Bazı aşağı yönlü riskler var. Hisse senetlerindeki rahatlama rallisi altından bir miktar para çıkarabilir" dedi.

Sağlam bir destek seviyesinin 1.900 dolar ve 1.850 dolar civarında ve acil direncin de ons başına 2.000 dolar ve ardından 2.060-70 dolarlarda olduğunu belirten Millman, "Altın vadeli işlemlerinde kısa ve uzun vadeli işlemlere baktığınızda, duygu hala oldukça nötr. Kamuoyunun algısında, dolarda veya ABD ekonomisinde olup bitenlerde bir miktar dalgalanma görürseniz, bu duyguyu değiştirebilir ve altın, buna ilk tepki veren olur." dedi.

Gözler cuma gününde

Ons altın hafta sonu ve Nisan’ın ilk günü itibarıyla 1.968,89 dolar ve gram altın da 1.211 TL seviyesinde. Piyasada gözler Nisan ayının ilk haftası için Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verilerine çevrildi.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal