Altında rekor bugün kırıldı: Yurt dışı verileri gidişatı değiştirebilir

Güncel altın fiyatları konusunda piyasa araştırmalarına devam eden yatırımcılar, ABD’deki ekonomik verilere odaklandı. Özellikle borç krizi ve Fed faiz kararı belirsizliği artırırken, Ons ve gram altın başta olmak üzere altın fiyatlarının yukarı yönlü gidişatı heyecan yarattı. İşte diğer detaylar...

01.06.2023-10:55 - (Son Güncelleme: 01.06.2023-17:29)

ABD’de yaşanan borç krizi ile Fed’in faiz konusunda atacağı adım konusunda yaşanan belirsizlik altın fiyatlarına doğrudan yansıyor. Hafta sonu ABD Başkanı Biden, borç limiti görüşmelerinde prensipte anlaşmaya varıldığını açıklaması sonrası altın piyasasındaki gidişat merak edildi. Geçtiğimiz gün tüm zamanların zirvesini gören gram altın başta olmak üzere güncel altın fiyatları yatırımcılar tarafından araştırılıyor. 

Yurt dışı verileri gidişatı değiştirebilir

Mynet’in haberine göre; ABD'deki borç limiti krizine ilişkin gelişmeler ve Fed'in atacağı adımlara ilişkin soru işaretleri yatırımcıları temkinli olmaya yönlendiriyor. Borç limitinin 2025'e kadar askıya alınmasını ve federal harcamaların 2 yıl boyunca sınırlanmasını öngören tasarı dün ABD Temsilciler Meclisi'nde onaylanırken, tasarının pazartesiye kadar Senato'dan geçmesi gerekiyor. Tasarının bugün Demokratların kontrolündeki Senato’dan geçebileceği belirtiliyor.

Altın Fiyatları

Öte yandan, ülkede açıklanan makroekonomik verilere göre iş gücü piyasası sıcak kalmaya devam ederken, JOLTS Açık İş Sayısı, nisanda 10 milyon 103 bin ile piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Buna karşın, Fed'in "Bej Kitap" raporunda ülkede ekonomik faaliyetin nisan ayı ve mayıs başında "çok az" değişim gösterdiği, gelecekteki büyüme beklentilerinin ise biraz kötüleştiği bildirildi.

Fed sözlü yönlendirmeleri sürdürüyor

Fed yetkililerinin sözle yönlendirmeleri de takip edilirken, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Fed'in yaklaşan haziran toplantısında faiz artırımına gitmemesi gerektiğini belirtti. Faiz artırımında bir toplantının atlanabileceğini düşündüğünü aktaran Harker, gelecek verilerin fikrini değiştirebileceğini kaydetti. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Philip Jefferson da Fed'in bir toplantıda faiz oranını sabit tutma kararının para politikası sıkılaşmasını sonlandırdığı anlamına gelmemesi gerektiğini belirtti.

Söz konusu gelişmelerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in bu ayki toplantıda 25 baz puan faiz artıracağına ilişkin beklentiler yüzde 38'e gerilerken, nihai faiz oranının yüzde 85 ihtimalle yüzde 5,25-5,50 seviyesinde olacağı öngörülüyor.

Piyasaların gözü yarında

Analistler, özellikle yarın açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisinin fiyatlamalar üzerinde etkili olmasının beklendiğini kaydederek, Fed yetkililerinin açıklamalarının da yakından takip edildiğini ifade etti.

Altın Fiyatları

Ons ve gram altında son durum

Ikon Menkul tarafından hazırlanan ons altın analizi şu şekilde: 

“Sarı metalde yükseliş trendinden alınan tepki ile fibonacci 78.6 seviyesine denk gelen 1972.25 seviyesinin biraz üzerine çıktı. Ardından gelen hafif geri çekilmeler ile 1964 çevresinden işlem görmeye devam ediyor. Yükseliş etkisinin tekrar gücünü göstermesi durumunda 1972.25 seviyesi aşılabilir ve 1982 seviyesi direnç gösterebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1954.50 seviyesi destek oluşturabilir.”

Geçtiğimiz gün 1322 liraya kadar yükselerek tüm zamanların zirvesini test eden gram altın bugün 1327 liraya kadar çıkarak yeni bir rekora imza attı. Gram altın şu dakikalarda 1308 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 1308 lira seviyesi görüldü. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal