Altın ve dolarda dengeler değişiyor: Uzmanlar o seviyeye dikkat çekiyor

Yeni haftaya düşüşle giren altın fiyatlarında ABD’den gelen ekonomik veriler ve Mayıs ayında Fed’in açıklayacağı faiz kararı merak ediliyor. Uzmanlar ise altın fiyatlarının tekrar yükselip yükselmeyeceği konusunda kritik tahminlere yer verdi.

24.04.2023-12:06 - (Son Güncelleme: 24.04.2023-16:53)

Altın piyasalarının gözü kulağı ABD’den gelen ekonomik veriler ile Fed’in Mayıs ayında açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Geçtiğimiz haftalarda sert yükseliş yaşayan altın fiyatları yeni haftaya düşüşle başlarken, Fed yetkililerinden yapılan açıklamadan sonra mayıs ayı ve sonrası için daha fazla faiz artışına gidilebileceğine yönelik beklentiler piyasaları aşağı yönlü baskılıyor.

Altın ve dolarda dengeler değişiyor

Haber7’nin haberine göre; Acar Menkul Değerler tarafından hazırlanan altın ve dolar analizinde şu ifadelere yer verildi: "USDTRY ’de en yüksek 19,4407 seviyesi görülürken en düşük ise 19,3947 seviyesi test eden verilerin Fed’in enflasyon ile mücadele noktasındaki sıkı para politikası koşullarına bir adım daha yaklaştığını göstermesi değerli metal tarafında baskıya neden oldu diyebiliriz. Bir miktar geri çekilme gözlemlediğimiz altın tarafında bu geri çekilmelerin devamında $1969 ile $1950 destek seviyeleri takibimizde olacakken $2000-$2010 bölgesi altında satış baskısının sürebileceği kanaatindeyiz.

Altın ve Dolar Fiyatları

Dolarda pozitif trend devam ediyor

USDTRY ’de en yüksek 19,4407 seviyesi görülürken en düşük ise 19,3947 seviyesi test edildi.18 Nisan’da görülen 19,6401 denemesinden sonra bir miktar geri çekilen kur tarafında 19,40 seviyesi üzerinde pozitif trend görünümü devam etmektedir."

Gedik Yatırım tarafından hazırlanan altın analizinde ise şu ifadelere yer verildi: Yurt içerisinde kur korumalı mevduat ve katılma hesapları 113,8 milyar TL artışla 1.890,6 milyar TL’ye yükseldi. Yurt içi yerleşiklerin toplam döviz mevduatı 14 Nisan ile biten haftada 258 milyon dolar artarak 187,9 milyar dolara çıkarken, TCMB brüt döviz rezervi ise %1,34 oranında artarak 121,5 milyar dolar oldu. ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 14 Nisan ile biten haftada beklentilerin üzerine çıkarak 245 bin olarak gerçekleşti. Ülkede öncü imalat PMI beklentilerin ve eşik değer olan 50 seviyesinin üzerinde 50,4 olarak açıklanırken, hizmet PMI tarafı da beklentileri aşarak 53,7 seviyesinde pozitif bir görünüm oluşturdu. Verilerin fiyatlamalara etkisi çok sınırlı kaldı. Yeni haftaya hafif yükseliş eğiliminde başlayan Dolar/TL, bu sabah saat 08:30 itibariyle 19,40’lı seviyelerde sakin seyrediyor."

Faiz altını baskılıyor

Altın, geçtiğimiz hafta bir yılın en yüksek seviyesine çıkan ABD ticari aktivitenin Fed'in faizleri tekrar artıracağına işaret etmesi ve yatırımcıların bu hafta açıklanacak ekonomik verileri beklemesiyle düşüşüne devam etti.

Altın, yatırımcıların, önümüzdeki ay faizleri artırması beklenen Fed’in yönüne dair bilgi verebilecek yeni ABD verilerini beklemesiyle düşüşüne devam etti.

Spot altın ons başına 1977 doların altını test etti. Gram altın ise piyasalarda 1233 dolarları gördü.

Faizlerin daha fazla artacağına dair beklentiler, ABD’de ticari aktivitenin beklenmedik şekilde yaklaşık bir yılın en yüksek seviyesine çıkarak daha fazla fiyat artışı riskini ortaya koymasının ardından Şubat ayından bu yana en kötü haftasını geçiren altın gibi faiz getirisi olmayan varlıklar üzerinde baskı kuruyor.

Bu hafta büyüme, enflasyon ve ücretlerle ilgili açıklanacak son ABD verileri ilk çeyreğe ilişkin gayri safi yurt içi hasıla öngörülerinin tüketici harcamalarının yıla sağlam bir başlangıç yaptığını göstermesinin beklenmesiyle daha fazla parasal sıkılaştırmanın geleceği görüşünü güçlendireceği değerlendiriliyor.

Son haftalarda çok sayıda enflasyon göstergesi beklentilerin üstünde gelirken politika yapıcıların Mayıs ayındaki toplantıda 25 baz puanlık faiz artışı kararı alması bekleniyor.

Hedge fonlar 10 yıllık tahvil vadelilerinde net kısa pozisyonlarını rekor seviyeye yükseltmesi Fed’in fiyat baskılarıyla başa çıkmak için faizleri artırmaya devam edeceğini düşündüklerini gösteriyor.

24 Nisan 2023 altın fiyatları

Gram altın: 1234 TL

Çeyrek altın: 2228 TL

Ons altın: 1978 dolar

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal