Altın piyasasında yükseliş trendi devam ediyor: Gram altın 2.219 liraya ulaştı!

Altın piyasasında yaşanan yükseliş trendi sürüyor. Altının gramı, güne yükselişle başlamasının ardından 2 bin 219 lira seviyesinden işlem görüyor. Çeyrek altın 3 bin 720 liradan, Cumhuriyet altını ise 15 bin 120 liradan satılıyor.

08.03.2024-12:42 - (Son Güncelleme: 08.03.2024-16:11) Altın piyasasında yükseliş trendi devam ediyor: Gram altın 2.219 liraya ulaştı!

Dün, altının ons fiyatı ve dolar kurundaki artışa paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü yüzde 0,7 artışla 2 bin 209 liradan tamamlamıştı. Dün altının ons fiyatındaki ve dolar kurundaki artışa paralel olarak değer kazanan altının gram fiyatı, günü yüzde 0,7'lik bir artışla 2 bin 209 liradan tamamladı. Altın fiyatlarındaki bu yükseliş trendi, yeni güne de yansıdı ve altının gramı saat 10.45 itibarıyla yüzde 0,5 primle 2 bin 219 lira seviyesinde bulunuyor. Çeyrek Altın ise 3 bin 720 lira, Cumhuriyet altını ise 15 bin 120 lira seviyesinden satılıyor. Dün ons fiyatındaki artışla 7. işlem gününde üst üste yeni zirveler kıran altının ons fiyatı ise şu sıralarda yüzde 0,1'lik bir yükselişle 2 bin 160 dolardan alıcı buluyor.


Fed’in faiz indirim olasılığı açıklandı

Analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın, para politikasını gevşetmek için gereken güvenden "uzak olmadıklarını" ifade etmesinin emtia fiyatlarının yönü üzerinde etkili olduğunu belirtiyor. Bugün ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin yatırımcıların odak noktası haline geldiğini dile getiriyorlar. Powell'ın "güvercin" sözlerinin talebi desteklediğini belirten analistler, bugün ABD'de açıklanacak istihdam raporu verilerinin iş gücü piyasasının gidişatına dair sinyaller verebileceğine ve bu durumun Fed'in ilerleyen dönemde atacağı adımları etkileyebileceğine dikkat çekiyorlar. Bu gelişmeler sonrasında, para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in faiz indirme olasılığının mayıs ayında yüzde 25'e, haziran ayında ise yüzde 75'e çıktığı belirtiliyor.

Altın fiyatlarında alış aralığı açıldı

Son bir haftada altın fiyatlarındaki rekor yükseliş, altının alış fiyatları arasındaki makası ilk kez 100 liranın üzerine taşıdı. Dün Kuyumcukent'te 3 bin 773 TL, Kapalıçarşı'da 3 bin 820 TL'den işlem gören çeyrek altın, aynı gün İstanbul'un farklı ilçelerindeki kuyumcularda 3 bin 900 TL'yi aştı. Kuyumcukent esnafı Veysi Amcalar, altın fiyatlarındaki oynaklığın olmadığı dönemlerde lokasyona göre 50-60 lira arasında değişen bu farkın son günlerde ilk kez 100 lirayı aştığını, hatta lokasyona göre 150 liraya kadar çıktığını ifade etti. İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, “Semt kuyumcularıyla çarşı arasındaki makas doğal, ancak son günlerde bu makas açıldı. Altının ons fiyatı bir saat içinde aşırı inip çıktığı için kuyumcular da makası açık tutuyor. Çünkü satınca yerine koyabilirler mi koyamazlar mı emin olamıyorlar” diye konuştu.


Dolar 32’ye dayandı

Bu hafta dolar kurundaki yükseliş hız kazandı. Haftaya 31,57 TL seviyesinden başlayan dolar kuru, haftanın son gününde 31,95 TL'den işlem gördü. Euro kuru da 35,01 TL ile rekor seviyeden başladı. Yılbaşından bugüne dolar yüzde 8,12 oranında değer kazandı. Küresel piyasalardaki bu yükselişte, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimi sinyali vermesi etkili oldu. Powell, Kongre'deki ifadesinin ikinci gününde faiz indirimine başlamak için enflasyonun yüzde 2'ye doğru gerilemesini beklediklerini belirtti. Bu açıklamalar, faiz indirimine yönelik beklentileri artırarak dolardaki güç kaybına neden oldu. DXY endeksi, diğer para birimleri karşısında 102,76'ya kadar geriledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise politika faizini sabit bıraktı. ECB üyeleri, pandemiden bu yana ilk kez görüntülü olarak gerçekleşen toplantıda 2024 yılı için enflasyon beklentilerini düşürdü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) brüt rezervleri 1 Mart haftasında 130,9 milyar dolar olarak kaydedildi. Bir önceki hafta bu rakam 134,2 milyar dolar seviyesindeydi. Kamu Kesimi Mevduatı (KKM) ise 1 Mart haftasında 22 milyar TL azaldı. Böylece 27 haftada toplamda 1 trilyon 080 milyar TL KKM'den çıkış yaşandı.

Piyasalarda bugün içeride herhangi bir önemli veri bulunmazken, dışarıda ABD'de tarım dışı istihdam ve işsizlik rakamları yakından takip edilecek. Bu veriler, küresel piyasalarda yeni bir yönlendirici olabilir.




Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal