Altın konusunda uzman isim uyardı: Tüm dikkat Fed toplantısında!

Rusya Ukrayna görüşmelerinden pozitif mesajların gelmesinin ardından altın fiyatları için kısa vadeli yükseliş trendi yavaş yavaş sonlandı. Yaklaşık 20 gündür sıkışık bir görüntü veren altın fiyatları için Mayıs ayında açıklanacak Fed faiz kararı önemli bir rol oynayacak.

06.04.2022-16:00 - (Son Güncelleme: 06.04.2022-16:00) Altın konusunda uzman isim uyardı: Tüm dikkat Fed toplantısında!

A Para`da yayına katılan Troy Kıymetli Maden İş Geliştirme Yöneticisi Doğukan Çiçek, altın fiyatlarının  gidişatı hakkında kritik yorumlarda bulundu. Altın fiyatları hem ons hem de gram olarak yaklaşık 20 gündür sıkışmış bir görüntü veriyor. Altın fiyatları 28 Ocak’ta yükselen trend çizgisinde ilerlemeye başlamış, Rusya Ukrayna görüşmelerinden gelen pozitif mesajlarla birlikte 8 Mart tarihinden itibaren rahatlamaya başlamıştı.

Altın fiyatları riskten faydalanıyor

Altın fiyatlarının artan risk ve tedirginliklere bağlı olarak hareket ettiğini vurgulayan Çiçek, "Altın bu risk ortamında güvenilir varlık olma özelliği ile öne çıkıyor. Rusya Ukrayna Savaşı'nın zirve yaptığı dönemlerde ons altın 2.070 dolar düzeylerini gördü. Şimdi aslında oradaki gerilimin azalmasıyla altın fiyatları için de paralel bir şekilde aşağı çekildiğini gözlemliyoruz. En nihayetinde Rusya Ukrayna krizinin yüzde 100 bir şekilde ortadan kalkmış olmasını, savaş yaralarının çözülmüş olmasını konuşmuyoruz. Kriz ortamımın devam ettiğini ve yeni krizler olabileceği yönündeki beklentilerinin de canlı olması altın fiyatları için yükseliş algısını canlı tutuyor. Merkez bankalarının sıkı para politikasına geçerek faiz artırım döngüsü içerisinde girmesinin altın fiyatları üzerindeki en büyük baskı olduğunu belirten uzman isim, "Burada önemli olan nokta merkez bankalarının enflasyonu faiz artırarak çözecek mi çözemeyecek mi, bunu görmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Altın konusunda uzman isim uyardı: Tüm dikkat Fed toplantısında!

Küresel düzeyde enflasyon endişeleri sürecek

Arz endişelerinin olduğu gibi sürecek olmasının, tedarik krizlerinin devam etmesinin merkez bankalarının sıkılaştırıcı yönde uygulayacağı para politikasına geçiş yaparak talep enflasyonunu düşürse de, küresel bazda enflasyon tedirginliğinin canlı kalmasının muhtemel olduğunu belirten Çiçek, "Enflasyondan korunma aracı olarak altın yine ön planda kalarak 2.000 dolar ons düzeyine yükselebilir. Altın fiyatları için yegane önemli olan noktanın Fed'in faiz artırımı için vereceği kararlar olduğuna dikkat çeken uzman isim, "Altın fiyatları önümüzdeki günlerde Fed yönlü satış baskısı altına girebilir. Yatırımcılar bunu göz önünde bulundurmalı" ifadelerini kullandı.

Dünya merkez bankalarının lideri konumunda bulunan ABD Merkez Bankası (Fed) Mayıs ayı toplantısı piyasaların en önem verdiği gündem maddeleri arasında yer alıyor. Fed tahmin edildiği gibi Mart ayında 25 baz puan faiz artırımına gitti. Rusya Ukrayna Savaşı'nın bir anda meydana çıkması ve Fed'in daha güçlü faiz artırımı yapmasını önlerken, söz konusu kriz konusunda müzakerelerin devam etmesi özellikle Fed'in Mayıs toplantısında 50 baz puanlık faiz artırımına gideceği yönündeki beklentileri yukarı yönlü artırdı. Uzman ekonomistler ise 2022 yılının geneline bakıldığında Fed'in 6 faiz artırımı yapacağı konusunda fikir belirtiyor. Fed 3-4 Mayıs tarihlerinde FOMC toplantısını gerçekleştirerek, 4 Mayıs akşamı faiz kararını açıklayacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal