Altın için o gün işaret edildi: Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi? 10 Ekim 2022 Pazar altın fiyatları

Altın fiyatları için Çarşamba günü yapılacak olan FED toplantısı ve Perşembe günü açıklanacak olan ABD enflasyon rakamları bekleniyor. Uzmanlar altın fiyatlarınada karamsar bir hava olduğunu fakat bir noktadan sonra yükselişe geçeceğini kaydetti. İşte 10 Ekim 2022 Pazar altın fiyatları...

10.10.2022-11:21 - (Son Güncelleme: 10.10.2022-13:38) Altın için o gün işaret edildi: Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi? 10 Ekim 2022 Pazar altın fiyatları

Son 2,5 yılın dip seviyesine geçen haftalarda ulaşan altın fiyatlarında gözler Çarşamba günü yapılacak olan FED toplantısı ve Perşembe günü açıklanacak olan ABD enflasyon rakamlarında olacak. Bu kritik tarihler öncesinde Ons altın 1700 doların üzerine çıkarken, gram altın ise 1000 liraya doğru yeni bir düşüşe başladı. 

Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi?

FED'in Çarşamba günü paylaşılacak olan son toplantı tutanaklarının, enflasyonun durumu ve faizlerin gelecekteki seyrine ilişkin ipuçları vermesi bekleniyor. FED yetkilileri tarafından yapılan son yorumlar finans piyasalarındaki çalkantının, merkez bankasının kendi hedefinin üç katından fazla seyreden enflasyonu düşürmek için harekete geçmekten caydırmayacağını gösterirken yatırımcılar hafta boyunca birçok FED yetkilisini dinleyecek.

Perşembe ise altının kader günü olacak. Analistler Cuma günkü istihdam raporunun, FED'in büyümeyi zayıflatarak yüksek enflasyonu düşürme çabalarına rağmen iş gücü piyasasının güçlü kalmaya devam ettiğini göstermesiyle birlikte, Perşembe günü enflasyonun yine yükseldiğini gösteren verilerin, FED'in daha da şahinleşmesine yol açabileceğini belirtiyor.

Ekonomistler temel enflasyon oranının ılımlı olmasını beklerken gıda ve yakıt maliyetlerini hariç tutan çekirdek enflasyonun Eylül ayında hızlanarak FED'i, Kasım ayında art arda dördüncü kez 75 baz puanlık bir faiz artışı gerçekleştirmek üzere girdiği yolda tutması bekleniyor.

Altın fiyatları düşecek mi artacak mı

Altın için o gün işaret edildi

Dünya çapındaki merkez bankaları, benzeri görülmemiş bir senkronize faiz artırımı döngüsü içine girdi. Ancak bu durum Birleşmiş Milletler’den gelen bir uyarı da dahil olmak üzere bazı ciddi şüphelere neden oluyor. Bu endişelerin ortasında, yavaşlayan ekonomik büyümeye yanıt olarak bir Fed eksenine ilişkin artan beklentiler var. analistler FED’in agresif faiz artışlarına devam etmesinin, altın üzerindeki baskının devam edeceği anlamına geldiğini ifade ediyor. Bununla birlikte, altını destekleyen yüksek enflasyon ve jeopotilitik riskler de bulunuyor. Bu etkilerin hangi yönde ağırlık kazacağı, altının bundan sonraki rotası hakkında daha fazla fikir verecek. Faiz artışlarının ekonomiler üzerindeki etkisi dikkate alındığında, FED’in kararlığının ne zamana kadar süreceği de önem kazanıyor. Analistler şimdilik, FED’in şahin duruşundan taviz vermesinin pek olası olmadığını söylüyor. Çünkü, Başkan Jerome Powell, enflasyonun kontrol altına alınmamasının daha acı sonuçları olacağını söyledi. Bu yüzden, analistler genel olarak altın konusunda iyimser değil.

Altın kısa vadeli satış baskısı görse de, bazı analistler değerli metalin iyi destek bulacağını bekliyor. Adrian Day Asset Management başkanı Adrian Day, altının kısa vadeli zayıflığını aştığını söyleyerek, “Ekonomi negatife dönüyor. Ayrıca, küresel ekonomiler güçlü dolardan zarar görüyor. Bir noktada bir şeyler kırılacak ve dolar düşecek. Veya Fed duracak. Ya da her ikisi birden olacak. İşte o zaman altın toparlanacak” yorumunu yaptı.

10 Ekim 2022 Pazar altın fiyatları

Gram altın 

Gram altın, alış 997 TL, satış 1.006 TL. Geçen hafta gram altının satış değeri 1.013 TL. 7 TL düşüş gerçekleşti.

Çeyrek altın

Çeyrek altın, alış 1.629 TL, satış 1.662 TL. Geçen hafta çeyrek altının satış değeri 1.674 TL. 12 TL düşüş gerçekleşti.

Cumhuriyet altını

Cumhuriyet altını, alış 6.702, satış 6.770 TL. Geçen hafta cumhuriyet altının satış değeri 6.823. 53 TL düşüş gerçekleşti.

Yarım altın

Yarım altın, alış 3.257 TL, satış 3.323 TL. Geçen hafta yarım altının satış değeri 3.349 TL. 26 TL düşüş gerçekleşti.

Tam altın

Tam altın, alış 6.581 TL, satış 6.647 TL. Geçen hafta tam altının satış değeri 6.699 TL. 52 TL düşüş gerçekleşti.

Reşat altın

Reşat altın, alış 6.564, satış 6.631 TL. Geçen hafta reşat altının satış değeri 6.684 TL. 53 düşüş gerçekleşti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal