Altın fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmeleri; Aylar sonra bir ilk, Açıklamalar arka arkaya geldi! Rekor geliyor...

Altındaki fiyatlarla ilgili son dakika değişimleri yaşanmakta. Açıklamalar arka arkaya geliyor. Altında rekor fiyat mı geliyor? Altına yatırım yapan vatandaş merakla bekliyor. Fed faiz kararı sonrası piyasalardaki hareket dikkat çekti. Ülkenin genelinde gram altın fiyatı dolar kurunun hareketleriyle birlikte seyretmekte.

14.05.2022-11:58 - (Son Güncelleme: 14.05.2022-11:58) Altın fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmeleri; Aylar sonra bir ilk, Açıklamalar arka arkaya geldi! Rekor geliyor...

Altındaki fiyatlarla ilgili son dakika değişimleri yaşanmakta. Açıklamalar arka arkaya geliyor. Altında rekor fiyat mı geliyor? Altına yatırım yapan vatandaş merakla bekliyor. Fed faiz kararı sonrası piyasalardaki hareket dikkat çekti. Ülkenin genelinde gram altın fiyatı dolar kurunun hareketleriyle birlikte seyretmekte.

Dolar, altın ve kripto para için açıklamalarda bulunan Finans uzmanı İslam Memiş , “Bu hafta çok büyük bir bir operasyonun içindeyiz” dedi ve yatırımcıların panik yapmaması için uyardı. ABD Merkez Bankası Fed’in bilerek ‘silkeleme operasyonu’ yaptığını iddia etmiş olan İslam Memiş dolar/TL kuru ve gram altın fiyatı için ‘makas aralığı’na dikkatleri çekmiştir. Memiş, altınla ilgili yeni tarih de açıkladı. Bununla birlikte altın alacaklar ve satacaklar için önemli bir uyarı da bulundu. 

Altın, artan enflasyonla ve daha agresif  olan parasal sıkılaşma beklentileriyle yatırımcılar için değer saklama aracı olarak doları tercih etmesi sonrası düşüş yaşamaktadır. Dolar seviyesi 20 senenin en yüksek seviyesinde kalmaya devam ederken hafta başından bu yana yükselişini sürdürmekte olan kur 15,50 lira seviyesini gördü. Euro/TL ise bu arada 16,12 seviyelerinden alıcı bulmakta.

Dün tüm günü yüzde bir kayıp ile kapatan gram altın ons fiyatlarına göre değerini korumaktadır. Bunun sebebi de dolar kurudur.

Merkez Bankalarının tek çaresi faiz arttırma

İslam Memiş'in açıklamalarında ;Kimsenin beklemediği bir anda Amerikan Merkez Bankası Fed fazlasıyla ciddi olan bir silkeleme operasyonu yaptı. Yapılan operasyonla tüm varlıklar sert çöküş yaşadı. Bu sürede doların 104 seviyesi üzerine yükseldiğini gözlemliyoruz. 

Fed üyeleri ve Fed başkanı Powell'in açıklamasında; ''Faiz artırım süreci ile ilgili pozitif ve şahin tonda yapılan açıklamalar diğer riskli varlıklarda satışlara neden oldu. Özellikle küresel borsalarda sert düşüşler gördük. Yüksek enflasyon karşısında merkez bankalarının kontrollü bir şekilde piyasaları manipüle etmesi özellikle resesyon riski ile küresel piyasaların karşı karşıya gelmesi, merkez bankalarının faiz artırmaktan başka çaresinin kalmaması da gelecek aylar için çok da yönetilebilir bir dünya ekonomisi olmadığını bize göstermiş oluyor.”

''Ekrandaki fiyatta gram altın piyasada yok''

Altının ons aralığı için 1830-1930 doları işaret eden İslam Memiş, “Bu bant aralığında kalmaya devam etmekte 1830 dolar seviyesi dün değişti. Ons altında düşüşlerin devam etmesi için en az iki gün üst üste bu seviyenin altında kapanış olması gerek. 900 liranın altına inmeyen bir gram altın var. Gram altını kurtaran dolar kuru oldu.

Dolar yüksek olduğu için gram tarafında düşüşler görmedik. Ekranlarda 906 lira görseniz de şu anda Kapalıçarşı piyasasında gram altın 925 lira. Yani 906 liraya gram altın piyasada yok. O yüzden alım satım arasındaki yanılgıyı rafa kaldırıp buna alışmanız gerekiyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

altın

Selin Doğan
selindogan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal