Altın fiyatlarına yönelik açıklama geldi: Gram altın 1000 lirayı aştı!

Gram altın fiyatı 1000 liranın üzerinde, altın fiyatlarına yönelik açıklamalar art arda gelmeye devam ediyor. İşte haberin detayları...

08.06.2022-13:25 - (Son Güncelleme: 22.02.2023-17:49) Altın fiyatlarına yönelik açıklama geldi: Gram altın 1000 lirayı aştı!

Geçtiğimiz hafta altın fiyatları ABD’den gelen ekonomik gelişmelerle yön buldu. Gram altın 1000 lira sınırını geçti. Bir yandan enflasyon rakamları diğer yandan ABD’de faiz artışı beklentileri bir taraftan da dolar emisyonunu artması altının yönünü yukarı doğru çevirdi. Altında yükseliş devam eder mi? Altın fiyatları şu an ne kadar? Gram, çeyrek, yarım, tam, cumhuriyet altın fiyatları 8 Haziran'da ne kadar? Bu fiyattan altın alınır mı? Sorularının yanıtı haberin detaylarında.

ABD'de enflasyon verisi beklentilerinin piyasaları hareketlendirdiğini dile getiren Prof. Dr. Sefer Şener ise, "Bu hafta içerisinde açıklanması beklenen ABD enflasyon verisi beklentileri piyasaları hareketlendirdi. 

ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yeniden 2.50 seviyelerinden 2.98’e gelindi. Diğer taraftan dolar endeksi de yeniden yönünü yukarı doğru çevirmeye başladı. Jeopolitik risklerin artması aynı zamanda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 50 baz puan faiz artıracağı beklentisiyle emtia fiyatları yukarı taşınmaya devam ediyor. Petrolde 120 dolar seviyelerinin son iki haftada kalıcı hale gelmesi, diğer taraftan altın fiyatlarını da ons bazında yeniden yukarı yönlü hareketlendirmeye başladı. 1790-1950 aralığı son dönemde sıkça test edildi. Ancak görüldüğü kadarıyla 1800 doların altı çok muhtemel gözükmüyor. Enflasyonla orantılı olmak üzere ABD’de yeniden dolar emisyonunun artması orta vadede altına olan ilgiyi de artıracaktır.’’ diye söyledi. 

''Ons altın 2 bin dolara kadar yaklaşacak''

Önümüzdeki dönem içerisinde altın 2 bin dolar sürpriz olmayacak diyen Şener, ‘’Bir taraftan enflasyon rakamları diğer taraftan ABD’de faiz artışı beklentileri bir taraftan da dolar emisyonunu artması altının yönünü yukarı çevirdi. Orta vadede altın yeniden 1900 dolar seviyelerinin üzerine çıkarak 2 bin dolarlara yaklaşacaktır. Rusya, Ukrayna arasındaki süreç uzadığı müddetçe ve Avrupa ve ABD’nin Rusya ile ilgili yaptırım kararları bundan sonraki süreçte daha ağır hissettireceğine göre önümüzdeki dönemde altında 2 bin dolarlar sürpriz olmayacaktır.’’ dedi. 


''Altında 1100 TL seviyelerini görmek sürpriz olmayacak''

Altının değer kazanacağı gözüyle bakmanın doğru bir yaklaşım olacağına değinen Şener, ‘’Diğer taraftan ons bazında yükselen altın fiyatları iç piyasada kurun yükselişiyle beraber yeniden bin TL seviyelerini test etmiştir. Orta vadede hem kur artışı hem de ons bazında artış devam ettiği sürece altında 1100 TL seviyelerini görmek sürpriz olmayacaktır. Uzun vadede ise mutlak suretle altın değer kazanacak gözüyle bakmak çok daha doğru bir yaklaşım olacaktır. 

Şu anda dünyada üretim kaynaklı, arz kaynaklı çok ciddi bir enflasyon ve fiyat artışı yaşanmaktadır. Bu artışın devam etmesi ilerleyen aşamada mutlak suretle gram olarak, ons olarak altın fiyatlarını yukarı taşıyacaktır. Daima söylediğimiz gibi ons altında 1800 doların altı mutlak suretle alım fırsatıdır. Ancak kısa vadede 2 bin dolar seviyeleri görüldüğünde mutlak suretle kar satışları geleceğinden dolayı bu seviyeler kar satışı olarak değerlendirilebilir.’’ diye ifade etti.

 

920-950’li seviyeler yeniden alım için önemli 

Panik havası içerisinde olmamak gerektiğini belirterek, ‘’Gram olarak ise 1100 TL’li seviyeler mutlaka kar realizasyon için değerlendirilmesi gereken seviyelerdir. Diğer taraftan 920-950'li seviyeler ise yeniden alım için önemli bir fırsat doğuracaktır. Ancak unutmamak gerekir ki ani iniş çıkışlarda panik havası ile hareket etmemek bunun yerine orta ve uzun vadeli altın enstrüman değerlendirmek daha sağlıklı bir davranış olacaktır." dedi. 


İslam Memiş’ten peş peşe uyarılar 

Öte yandan İslam Memiş Temmuz ayı içerisinde gelmesini beklediği 1100 TL gram altın tahmininin beklenenden daha önce gerçekleşeceğini dile getirdi. Yukarı yönlü hamleler karşında panik ve korkuyla alım satım işlemlerine doğru yönelen yatırımcıyı Memiş konuya ilişkin şöyle uyardı: ‘’Şu an riskli bir fiyatlama içerisindeyiz. Hükümet tarafından açıklanacak paket dolar/TL kurunu 16 seviyesinin altına çekebilir. Her an ters rüzgarlar esebilir. 

Benim bugün yaşadığımız koşullarda dolar/TL kurunun en iyi ihtimalle 15,88 seviyesinin altına inmesini bekliyorum. Döviz kurları şu anda maliyet yapmak için riskli. Bu gram altın ve gram gümüş tarafında geçerli. TL bazında performansların riskli olduğunu düşünüyorum. Memiş sosyal medya hesabından dolar ve altın zirveleri sonrası 'Evimi satıp daha büyüğünü alacağım, arabamı satıp daha yenisini alacağım' diyenlere satmak için önce almak istediğiniz şeyin kaporasını vermek ya da sözleşmesini yapmak daha mantıklı. Almadan satmak benim için risk'' şeklinde uyarıda bulundu. 

İşte 8 Haziran Çarşamba güncel altın fiyatları şu şekilde: 

Gram altın fiyatı

Alış: 1.014,43 

Satış: 1.014,64 

Çeyrek altın fiyatı

Alış: 1.604,76 

Satış: 1.640,90 

Yarım altın fiyatı

Alış: 3.199,49 

Satış: 3.281,80 

Tam altın fiyatı

Alış: 6.619,63 

Satış: 6.784,40 

Cumhuriyet altını fiyatı 

Alış: 6.652,00 

Satış: 6.752,00

Ceyda Bıyıklıoğlu
ceydabiyiklioglu@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal