Altın fiyatları 3 haftanın en düşük seviyesinde: Uzman isimden tarihli uyarı

Hafta başından beri aşağı yönlü bir gidişat sergileyen altın fiyatları yatırımcıyı düşündürüyor. Son 3 haftanın en düşük seviyesinde bulunan Ons altın ile yeni haftada sürekli düşüş gösteren gram altın fiyatları konusunda uzman isimden dikkat çeken bir uyarı geldi.

18.05.2023-16:35 - (Son Güncelleme: 18.05.2023-17:12)

Altın fiyatları konusundaki son dakika gelişmeleri yatırımcıların gündemini meşgul ediyor. 2000 dolar seviyesinin altında gezinmeye devam eden Ons altın, şu anda 1977 dolardan alıcı buluyor. Son üç haftanın en düşük seviyesine gerileyen Ons altının durumu gram altına da yansıdı. Gram altın güne güne değer kaybıyla başladı ve şu sıralarda 1256 liradan işlem görüyor. 

Altın kan kaybetmeye devam ediyor

Haftanın dördüncü işlem gününe 1981 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda düşüş göstererek 1976 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1972 dolar, en yüksek ise 1986 dolar seviyeleri görüldü. 

Bugün 1258 liradan açılan gram altın şu dakikalarda yatay seyrederek 1257 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 1251 lira, en yüksek ise 1262 lira seviyeleri test edildi. 

Altın Fiyatları Son Dakika

ABD ve FED piyasaları etkiliyor

Dünya genelinde bir süredir başlıca risk unsuru konumunda olan ABD'deki borç limiti krizinin çözüleceğine ilişkin olumlu haber akışı risk iştahını güçlendirdi. Ancak ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasına ilişkin belirsizlik değerli metalin fiyatlarını baskılamaya devam ediyor. Fed'in Haziran’da 25 baz puan faiz artırabileceğine yönelik beklentilerin yüzde 28'e yükseldiğini dile getiren ekonomistler bankanın "şahin" kalmaya devam edebileceğini dile getiriyor.

Bu kapsamda haftanın en kritik günün Cuma olarak karşımıza çıktığını görebiliriz. Fed Başkanı Powell Cuma günü (19 Mayıs) saat 18.00’de konuşacak. Powell’ın açıklamalarının piyasaya az da olsa ışık tutması bekleniyor.

Uzman isimden yastık altı yorumu

Hem dünyada hem de yurt içinde yaşanan gelişmeler ile vatandaşın güvenli liman olan altına yoğun talep oluşturduğunu dile getiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, seçim sonrası belirsizliğin de yatırımcıları altına yönelten bir başka unsur olarak değerlendiriyor.

Uzman isim serbest piyasa ve ekran arasındaki makas aralığına dikkat çekerek, “Merkez Bankası’nın yılın ilk 4 ayında yaklaşık 100 ton altın sattığı biliniyor. Altın fiyatlarında geri çekilme dolar/TL’nin bir miktar düşmesinden kaynaklanıyor. Özellikle geçtiğimiz hafta Perşembe, Cuma ve Cumartesi günü vatandaşın kısa vadeli kâr amaçlı, ‘Seçimin sonucu ne olacak belli değil. Döviz alayım, seçim sonrası döviz yükselecekmiş satarım’ diye düşünürken tam tersi durum ortaya çıkınca, kısa vadeli alınan dövizin satılmasıyla geri çekilme oldu. Seçim belirsizliği de bu süreçte ortadan kalktı. Bu durum kabul edilebilir gibi değildi. Makas aralığının da 2 liraya kadar çıkmış olması sürdürülebilir değildi. Normale döndü. Bu süreçte yastık altından çıkarılanın daha fazlası yeniden yastık altına girdi. Burada önemli olan piyasalarda dengenin oluşması” dedi. (Mynet)

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal