Altın fiyatları 2023’e hızlı girdi: Uzman isimden önemli uyarılar geldi

2022 yılının son aylarını rekor seviyelerde kapatılan altın fiyatları 2023 yılına da hızlı bir giriş yaptı. Ekonomi uzmanı Belgin Maviş, altın fiyatları konusunda ‘’Kritik bir noktadayız’’ diyerek yatırımcılara uyarılarda bulundu. Ayrıntılar haberimizde...

02.01.2023-11:36 - (Son Güncelleme: 02.01.2023-17:36) Altın fiyatları 2023’e hızlı girdi: Uzman isimden önemli uyarılar geldi

Geçtiğimiz yılı oldukça hareketli geçiren altın fiyatları 2023 yılının başlamasına kısa bir süre kala rekor seviyelere ulaşmıştı. 2023 yılı altın fiyatları hakkında açıklamalarda bulunan ekonomi uzmanı Belgin Maviş, ‘’Kritik bir noktadayız’’ diyerek yatırımcılara uyarılarda bulundu. 

Uzman isimden önemli uyarılar geldi

BLG Finansal Danışmanlık ve Egitim kurucusu /Ekonomist Belgin Maviş merak edilen soruları milliyet.com.tr'ye cevapladı. Maviş açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

Gram altın neden yükseliyor?

“Birinci neden yurt dışı piyasaların tatil de olması. Bunlar ABD, İngiltere, Japonya ve Çin gibi ülkeler. Altının ons fiyatlaması üzerinde etkili olan pariteler ise dolar, sterlin, euro/dolar paritelerinin satıcılı olması ons tarafındaki fiyatlama için pozitif etki yaratıyor.

2023 Altın Fiyatları

Ons altında bu seviyeye dikkat

Ons altında ise kritik bir noktadayız. 1825 doların üzerindeki her kapanış teknik olarak 1900-1920 dolar hedefine yaklaştırır. Yükselişi hızlandırır.

Altın fiyatlarında yükselişin sebebi

Bugün piyasaların tatilde olması, doların sakin görünümü altına destek veriyor diyebiliriz. İçerideki yükseliş de özellikle onstaki bu toparlanmadan kaynaklıdır.

Yeni yılda da yükseliş sürecek mi?

Kesinlikle olur, yılın 2. yarısında emtiaya olan yönelişin hız kazanacağını düşünüyoruz. Enerji ihtiyacı ve enerjiye ulaşımın maliyetli olması sebebiyle emtialara bir yönelim olacağını düşünüyoruz.

2023 Altın Fiyatları-1

Gram altın 1150 lira beklentisi

Her ikisinde de emtiaya yatırım amaçlı ihtiyaç vardır. Gram altında kısa vadeli hedef 1100’ün üzerindeki her kapanış 1150 ve üzeri hedefleri potaya sokar. Muhtemeldir ki bu seviyeleri göreceğiz. Yatırımcı profili altına doğru bir yönelim içerisindedir. Erken seçim konusunun yeniden gündeme getirilmesi de altın fiyatlarına yönelişe gerekçe olabilir.

Şu anlık tedirginlik söz konusu değil

Dolar endeksini etkileyen gerekçelerden birisi ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artış hızını düşürmesi. İkincisi Japonya Merkez Bankası’nın aldığı kararlar ve attığı adımlar. Bununla birlikte yenin dolar karşısındaki değer kaybının kısmen azalması, Fed’in kontrollü bir şekilde piyasalardaki hareketleri takip etmesi dolar endeksini daha stabil hale getirmiş gözüküyor.

Dolar endeksin 105.70 aşılmadığı sürece tedirginlik gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Ama artık 105.70’i geçmez demek için de çok erkendir.”

Yatırım tavsiyesi değildir.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal