Almanya'daki gurbetçi Türklere sevindirici haber: O yasa meclis tarafından onaylandı

Almanya'da çifte vatandaşlığı kolaylaştıran tasarı Meclis'te kabul edilerek yasalaştı. Buna göre Türk vatandaşlığının yanında Alman vatandaşı da olmak isteyen Türkler, 5 yıl ikamet süresiyle vatandaşlık sahibi olabilecekler. İşte detaylar...

19.01.2024-18:06 - (Son Güncelleme: 19.01.2024-23:17)

1960-1970 yılından başlayan ‘Alamancı’ furyası, Türkiye’den Almanya’ya insanların göç etmesiyle başlamıştı. Kimi aileler kalıp hayatlarını gurbette sürdürürken, kimileriyse orada çalışıp Türkiye’ye dönmüştü. Öte yandan yeni hükümet tarafından yeni bir adım atıldı.

Oylama ile yasa kabul gördü

Almanya’da göçmenlerin uzun yıllardır beklediği çifte vatandaşlığı kolaylaştıran tasarı, Meclisten geçerek yasalaştı. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Partinin (FDP) oluşturduğu koalisyon hükümetince hazırlanan "Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu" başlıklı tasarı için 382 kabul oyu kullanıldı.

İkamet süresi indirildi

Onaylanan yasanın nisan ayı gibi yürürlüğe girmesi beklenirken çifte vatandaşlık almak isteyen vatandaşlar için ülkede yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indirildi. Alman vatandaşlığına geçmek isteyen kişinin ülkedeki yaşam şartlarına uyum sağlama konusunda okul veya mesleki başarısının bulunması, gönüllü çalışmalar yapması veya dil öğrenmek için özel çaba sarf etmesi gibi durumlarda bu süre 3 yıla düşürüldü.

Kimler Alman vatandaşı olabilecek?

Almanya'da doğan çocuklar, Alman vatandaşı olmasalar da ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde Alman vatandaşlığı alabilecek. Alman vatandaşlığına geçiş için ayrıca kişinin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sosyal yardım almadan sağlaması gerekiyor. Misafir işçi jenerasyonu yani 1960'larda Almanya'ya gelen Türk işçiler ile son 2 yılda 20 ay tam gün çalışan yabancılar ve tam gün çalışan kişilerin yabancı eşleri bundan muaf tutulacak. Misafir işçi jenerasyonu için Alman vatandaşlığına geçişteki yazılı sınav zorunluluğu da kaldırılacak.

(AA)


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal