Almanya'da Ekonomik Güven Mayısta Yükseldi

Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW) Ekonomik Güven Endeksi, Almanya'da, mayıs ayında nisan ayına kıyasla 22,8 puan artışla 51 puana yükseldi.

19.05.2020-16:10 - (Son Güncelleme: 19.05.2020-15:49) Almanya'da Ekonomik Güven Mayısta Yükseldi
Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW) Ekonomik Güven Endeksi, Almanya'da, mayıs ayında nisan ayına kıyasla 22,8 puan artışla 51 puana yükseldi.

Merkezi Almanya'nın Mannheim şehrinde olan ZEW'den gelen açıklamaya göre, kurumsal yatırımcı ve analistlerin önümüzdeki 6 ayla ilgili ekonomide beklentilerini ölçen ZEW Ekonomik Güven Endeksi, coronavirüs pandemisine yönelik pozitiflikle bir önceki aya göre 22,8 puan arttı.

Nisan ayında 28,2 puan olan endeks, bu ay 51 puan düzeyine çıktı. Pazar beklentisi endeksin mart ayında 32 puan olması doğrultusundaydı. Endeksin 5 senenin en yüksek düzeyine yükselmesi ilgi topladı.

Almanya'da mayıs ayı Cari Durum Endeksi de bir önceki aya göre 2 puan azalarak - 93,5 puana geriledi.

ZEW Başkanı Prof. Dr. Achim Wambach, konuyla alakalı açıklamasında, pozitifliğin yaz mevsiminden itibaren ekonomide bir geri dönüş olacağından yükseldiğini ifade ederek, “Bu, her sektörde beklentilerdeki önemli iyileşmeyle görüldü. Ankete katılan uzmanlara göre, ekonomik büyümenin bu yılın dördüncü çeyreğinde yeniden hız kazanması bekleniyor. Ancak, arayı kapama süresi uzun olacak. Ekonomik üretim sadece 2022'de 2019 seviyesine tekrar ulaşacak.” diye konuştu.

Almanya ekonomisi, coronavirüsün etkisiyle bu senenin birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla % 2,2 küçülme kaydetmişti. Ekonomide konu olan küçülme 2008-2009 finansal ve ekonomik buhranından bu yana en geniş küçülme olarak kaydedilmişti.

Ocak ve şubat aylarında, Alman ekonomisine yönelik veriler bir toparlanma belirtileri gösterirken, martta coronavirüsün yayılmasını önlemek için alınan tedbirler pek çok ekonomik etkinlikle sınırlamaya gidilmesine neden oldu.

Alman devleti bu sene ekonominin % 6,3 küçülmesini bekliyor. Avrupa Birliği Komisyonu, coronavirüs pandemisi sebebiyle bu sene Avrupa Birliği ekonomisinin % 7,4 ve Avrupa'nın başat ekonomisi Almanya'nın % 6,5 küçüleceğini bekliyor.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal