Almanya, Tahran Krizinde Arabulucu Olmak İstiyor

Almanya Dışişleri Bakanlığı Siyasi Direktörü Jens Plötner etkisini artıran ABD-İran gerginliğinde arabuluculuk planıyla Tahran’a gitti. İran Dışişleri Bakanlığı, "Tahran’ın sabrının tükendi" dedi.

24.05.2019-14:20 - (Son Güncelleme: 24.05.2019-15:10)

Yarı resmi Fars Haber Ajansı, Plötner ile bir araya gelen İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyed Abbas Arakçı'nın Plötner'e "İran’ın artık sabrının sonuna geldiğini” belirttiğini kaydetti. Arakçı, Tahran'ın, ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından diğer imzacıların sorumluluklarını yerine getirmeleri noktasındaki isteğini de yineledi.

İranCumhurbaşkanı Hasan Ruhani anlaşmanın diğer tarafları Çin, Almanya, Fransa, İngiltere ve Rusya’ya, Tahran’ın çıkarlarını yaptırımlara karşı koruyacak somut adımlar atmaları için 60 gün süre tanıdıklarını duyurmuştu.

Bu süre zarfında nükleer programının bir parçası olan zenginleştirilmiş uranyum ve ağır su stoklarını elinde tutacağını duyuran İran, anlaşmanın gözden geçirilmesi talebinin yerine getirilmemesi durumunda nükleer silah üretmek için gerekli olan uranyum zenginleştirme faaliyetlerine yeniden başlayacağını açıklamıştı.

"BÖLGEDE TANSİYON YÜKSELEBİLİR"

Plötner’in Tahran ziyaretinin odak noktasını İran ile 2015 yılında varılan nükleer anlaşmanın geleceğinin kurtarılması oluşturuyor.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "bölgedeki durumun son derece kritik olduğu" ve "yanlış anlaşılmalar ya da herhangi bir olayın araya girmesiyle bölgede tansiyonun yükselme tehlikesi bulunduğu" belirtilerek, "diyaloğun önemine" vurgu yapmıştı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal