Alman Sanayi Üretiminde Son 30 Yılın En Büyük Düşüşü

Almanya'da sanayi üretimi, coronavirüs salgınının yansımasıyla bilhassa sermaye malları ve otomobil üretiminin düşmesiyle mart ayında % 7,5 düşüş beklentisine karşı % 9,2 azalarak 1991 yılından bu yana puan bazında en büyük düşüş görüldü.

07.05.2020-14:36 - (Son Güncelleme: 07.05.2020-14:18) Alman Sanayi Üretiminde Son 30 Yılın En Büyük Düşüşü
Almanya'da sanayi üretimi, coronavirüs salgınının yansımasıyla bilhassa sermaye malları ve otomobil üretiminin düşmesiyle mart ayında % 7,5 düşüş beklentisine karşı % 9,2 azalarak 1991 yılından bu yana puan bazında en büyük düşüş görüldü.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) sanayi üretimiyle ilgili martla ilgili geçici verilerini paylaştı.

Verilere bakıldığında, dönemsellik ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, mart ayında şubat ayına göre % 9,2 geriledi. Böylelikle, coronavirüs salgını tesiriyle ülkede sanayi üretimi kayıtların alındığı 1991 yılından bu yana puan bazlı en ciddi düşüşü gösterdi ve sanayi üretiminin düzeyi neredeyse son 30 senenin en düşük düzeyi olarak kaydedildi.

Piyasalarda, sanayi üretimiyle ilgili beklenti aylık % 7,5 azalması doğrultusundaydı.

Sanayi üretimi, geçen yılın mart ayına kıyasla % 11,6’lık küçülme kaydetti.

Daha önce senelik % 1,2 gerileme olarak açıklanan şubat ayı sanayi üretimi verisi % 1,8 düşüş olarak yenilendi.

Veriler, mart ayında şubata göre, enerji ile inşaat hariç, sanayi üretiminin % 11,6 düştüğünü gösterdi.

Bahsedilen dönemde sanayi üretimi içerisinde sermaye malı üretimi % 16,5 ve ara malı üretimi % 7,4 azaldı.

Mart ayında tüketim malları üretimi % 7,5 düşerken sanayi haricinde inşaatta bir önceki aya kıyasla % 1,8 artış kaydedildi. Enerji üretimi düzeyinde de % 6,4 düşüş kaydedildi. Ülkenin otomotiv sektörünün üretiminde de % 31,1 azalma görülmesi gözlerden kaçmadı.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'ndan gelen açıklamada, sanayi üretiminde senenin ilk çeyreğinde % 1,2’lik bir azalış görüldüğü aktarılarak, “2020 yılına iyi bir başlangıç yapıldığı göz önüne alındığında, küresel salgının tetiklediği üretim düşüşü ilk çeyrekte ılımlı kaldı. Ekonomideki kapanış mart ayının ikinci yarısını etkiledi. Nisan ayında üretimde daha da keskin bir düşüş beklenebilir.” açıklamasında bulundu.

Bakanlıktan gelen açıklamada, senenin ilk çeyreğinde dönemimde inşaat üretiminde % 5,5 artış olduğu da belirtildi.

Destatis, geçtiğimiz gün ülkede fabrika siparişlerinin martta % 15,6 azaldığını belirtmişti. Bu düşüş ile fabrika siparişlerinin Ocak 1991'de serinin başlangıcından bu zamana dek yaşadığı en büyük düşüş olarak kaydedilmişti.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal