Alman Matematikçiden Coronavirüs İstatistiği: 1 Ölümde 1000 Vaka

Son iki ayın coronavirüs verilerini takip eden Alman matematikçi Stefan Flasche yaptığı çalışmalarda, coronavirüs kaynaklı gerçekleşen ilk ölümde, gerçekte 1000 vakayla karşı karşıyayız sonucuna ulaştı.

20.03.2020-13:56 - (Son Güncelleme: 20.03.2020-13:31) Alman Matematikçiden Coronavirüs İstatistiği: 1 Ölümde 1000 Vaka

Çin'in Vuhan kentinden yayılan coronmavirüs salgını dünya genelinde 10 binden fazla insanın ölümüne yol açarken, henüz net bir tedavi yönetimi bulunamadı. Bilim insanlarının virüs üzerine kapsamlı çalışmaları devam ediyor. Öte yandan virüs salgını sabit kurallar çerçevesinde gerçekleştiğinden dolayı, virüsten kaç kişinin etkileneceği öngörülebiliyor. Konuyla ilgili olarak, Deutsche Welle‘den Charlotte Potts, Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Fakültesi'nden Alman matematikçi Stefan Flasche'yle konuştu.Virüsün yayılma hızıyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Alman matematikçi, "'Reproduction rate' yani çoğalabilme hızı yardımıyla virüs taşıyan bir kişinin, koruma önlemlerinin alınmadığı bir bölgede, kaç kişiye bu virüsü bulaştırabileceğini tahmin edebiliyoruz. Bu sayı birden yüksek ise eğer virüsü taşıyan kişi, bir kişiden fazla kişiye bu virüsü bulaştırıyor demek. Coronavirüste bu sayılar biraz değişkenlik gösteriyor." ifadelerini kullandı.

"İLK ÖLÜM GERÇEKLEŞTİYSE 1000 VAKAYLA KARŞI KARŞIYAYIZ DEMEK"

Flasche açıklamalarının devamında, "Eğer bir ülkede virüs kaynaklı ilk ölüm gerçekleştiyse bu iki hafta öncesinde 100 vakanın fark edilmediği anlamına gelir. Çünkü hastalığın semptomlarının ortaya çıkması zaman alıyor. Bu arada bu virüsü taşıyan yüz kişi çoğalabilme hızının iki olması nedeniyle başkalarına virüsü bulaştırmış oluyor. Özetle, coronavirüsten ilk ölüm gerçekleştiğinde aslında gerçekte 1000 vakayla karşı karşıyayız demek." dedi.

Alman matematikçinin bu verilerine dayanarak yola çıkacak olursak, Türkiye'de şimdiye kadar coronavirüs kaynaklı 4 ölüm gerçekleşti. Bu durumda Türkiye'de vaka sayısının 4000 olması da muhtemel oluyor.  

"İKİ HAFTA BOYUNCA NET BİR ARTIŞ SERGİLEYECEĞİZ"

Öte yandan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Muhammed Emin Akkoyunlu katıldığı bir programda, Çin ve Güney Kore'de yapılan araştırmaların sonucunu paylaştı ve "Eğer bir vaka tespit ettiyseniz, toplum içinde gezen tespit edemediğiniz 400 vaka vardır. Her ölüm vakası için tespit edemediğiniz 1000 vaka vardır. Şu anda salgın yeni başlıyor. Bugün alacağımız önlemler anca iki hafta sonra bu hızı yavaşlatmaya yarayacak. Yani biz iki hafta boyunca net bir artış sergileyeceğiz. Bu artış hızı logaritmik bir artış hızı. Tahminen bir hafta içinde ulaşacağımız vaka sayısı 1000, ikinci hafta ulaşacağımız rakam ise 5 bin." ifadleerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal