Allı Turnam Türküsü Hikayesi Nedir?

Bazen türkülerin anlamları sadece dinlenerek çözülmez. Kültürün içinde bulunan sembollerin okunmasıyla türkülerin anlamları öğrenilebilir. Peki, allı turna nedir? İşte Allı Turnam sözleri...

23.01.2022-13:02 - (Son Güncelleme: 23.01.2022-13:02)

Türkülerde sembolizm sürekli olarak kullanılmış, söylenecek sözler ve duygular belli bir şekilde saklanıp şiirselleştirilerek söylenmiştir. Allı Turnam da bunun en büyük örneklerinden biridir. İşte Allı Turnam'ın uzun hikayesi..

HİKAYESİ

Ülkemizin yetiştirdiği en büyük aşıklardan olan Neşet Ertaş'ın babası ve yine bir aşık olan Muharrem Ertaş'ın çırağı olan Hacı Taşan, Allı Turnam türküsünü kültürümüze kazandırmıştır. Kırşehir'in çıkardığı en büyük aşıklardan biri olan Türkmen Abdal halk ozanı Hacı Taşan, Türk kültüründeki turna simgesini kullanmıştır. Türküde eşe ve dosta turnalarla selam gönderir. Sebebi turnaların göçmen olmasıdır. Aynı zamanda turnaların göç tarihlerinin direkt olarak belli olması, yerel halkın yaşamlarında önemli bir yere sahiptir.

ALLI TURNA NEDİR?

Ülkemizin İç Anadolu bölgesinde sıklıkla allı turna olarak adlandırılan kuş, aslında bildiğimiz flamingodur. Renginin kırmızıya kaçan bir pembe olmasından dolayı allı turna denir. Allı turnalar göçmen kuşlardır. İlkbaharda Türkiye'ye gelen kuşlar, Kasım ayı gibi Afrika'ya göç ederler. 

allı turna nedir?

ALLI TURNAM TÜRKÜ SÖZLERİ

Allı turnam ne gezersin havada

Devrildi arabam kaldım burada


Gülüm gülüm kırıldı kolum

Tutmuyor elim turnalar hey


Ah gülüm gülüm yar gülüm gülüm

Kız gülüm gülüm turnalar hey


Ne onmadık bir kulumuşum dünyada

Akşam oldu allı turnam dön geri


Allı turnam bizim ele varırsan

Şeker söyle kaymak söyle bal söyle


Eğer bizi sual eden olursa

Boynu bükük benzi soluk yar söyle


Gülüm gülüm kırıldı kolum

Tutmuyor elim turnalar hey


Ah gülüm gülüm yar gülüm gülüm

Kız gülüm gülüm turnalar hey

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal