Aliyev, Ermenistan ile Görüşmelere Türkiye'nin Katılmasını İstedi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan ile devam eden çatışmalara ve ateşkese ilişkin yaptığı açıklamada Ermenistan ile yapılacak görüşmelere Türkiye'nin de katılmasını istediklerini söyledi.

12.10.2020-14:12 - (Son Güncelleme: 12.10.2020-14:20) Aliyev, Ermenistan ile Görüşmelere Türkiye'nin Katılmasını İstedi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Haber Globa'e yaptığı özel açıklamalarda Ermenistan ile devam eden çatışmalara ve ateşkesin ihlaline ilişkin detayları anlattı. 

"Biz kara propagandayla yıllardır yüzleşiyoruz, bazı ülkelerin Ermeni diasporasıyla, Azerbaycan hakkında yalan haberler yaymak hep yaptıkları bir şeydi." ifadelerini kullanan Aliyev, Azerbaycan'ın mağduriyetini dünyaya duyurma konusundaki desteği için Türk basınına teşekkür etti.

"HEM SAHADA HEM DİPLOMASİDE DERSİNİ ALACAK"

Ermenistan'ın ateşkesin başlamasının hemen ardından ateşkesi ihlal ettiğini hatırlatan Aliyev, Dağlık Karabağ meselesinin bundan sonra siyasi diplomasi ile çözüleceğini kaydetti. Aliyev, " Sahada dersini alıp, diplomasiyle de alacak. Gece saatlerinde sivillere karşı dehşet veren saldırılar düzenlemiş, Gence şehrine saldırmışlardır. Bu, Ermeni faşizminin tezahürüdür. Ermeni yanlılar, İslamofobi yanlıları artık bu saldırıyı gizlemeyecektir. Ermenistan devleti faşist devlettir." dedi.

"ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI BİZE DESTEK VERDİ"

Aliyev, Azerbaycan'ın saldırgan olarak gösterilmek istendiğini dile getirdi. "Tarihi adalet bakımından, biz haklıyız, bizim topraklarımızda savaşıyoruz. Biz gördük ki, Ermenistan hakikati duymak istemiyor, gerçeği çarpıtıyor." diyen Aliyev, "Biz tarihi adaleti kazanalım istedik ve bu gücümüz de var. Kardeş Türkiye'nin, kardeşim Erdoğan'ın açıklamaları bize manevi destek verdi." ifadelerini sözlerine ekledi.

"ONLARI ATEŞKESE UYMAYA MECBUR EDECEĞİZ"

Aliyev, kalıcı ateşkesin sağlanabilmesi için Ermenistan'ın işgal ettikleri topraklardan çıkmaları gerektiğini vurgulayarak, "Çekilme gibi işaret almıyoruz, ateşkes temin edilsin peki ama bununla birlikte barışçıl yollarla çözülsün. Masada kabul edilen anlaşma bizim çıkarımıza tam uyuyor. Şehitlerin, esirlerin değiştirilmesini ilk günden beri istiyorduk ama Ermenistan buna yanaşmıyordu. Umuyorum ki, Ermenistan ateşkese uysun. Bu geceki Azerbaycan ordusunun zaferleri buna onları mecbur edecek." diye konuştu.

"TÜRKİYE MUTLAKA BU SORUNUN ÇÖZÜMÜNDE YER ALMALI"

"Azerbaycan statükoyu savaş meydanında değiştirdi. Ermeni güçleri tepelerdeydi, biz Kuzey ve Güney'den yardık. Bizim için mesele, stratejik tepeleri almaktı. Her gün yeni bölgeleri işgalden kurtarıyoruz." şeklinde konuşan Aliyev, açıklamalarının devamında şöyle söyledi:

"Türkiye mutlaka bu sorunun çözümünde olmalıdır. Türkiye'nin bazı basın organlarında 'Neden Türkiye Moskova'da yer almadı?' diye yazıyor, bu sadece insani sebeplerle düzenlenmiş bir ateşkesti.Türkiye'nin sözü çok büyük, tam bağımsızdır. Hangi mesele Türkiye'siz çözüldü? Suriye'de, Libya'da... Türkiye bu sorunun çözülmesinde mutlaka olmalıdır, zaten var. Türkiye'nin üst düzey yetkilileriyle iletişimimiz var."

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal