Alerjik Astım Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ali İhsan Çarkanat, kronik bir akciğer hastalığı olan astım ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Alerjik astım neden olur, belirtileri nelerdir? Astımın tedavisi var mı? İşte detaylar…

19.01.2022-17:47 - (Son Güncelleme: 19.01.2022-17:47)

Astımın genel bir tanımı yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ali İhsan Çarkanat, ''Astım, genetik ve Çevresel faktörlere bağlı olarak gelişen mikrobik olmayan iltihabı sebebiyle nefes yollarında aşırı duyarlaşma, aşırı hücre ve mukus artışı , solunum kaslarında kasılma sonucu hava yollarının daralması ile seyreden kronik bir akciğer hastalığıdır'' dedi.

Alerjik sebepler ile ortaya çıkan astıma Alerjik astım denildiğini ifade eden Çarkanat, ''Alerjik astım sıklıkla çocukluk çağlarında başlayabileceği gibi hayatın her evresinde başlayabilir'' diye aktardı.


O FAKTÖRLER ASTIMA YOL AÇIYOR!

Astıma yol açan faktörleri sıralayan uzman isim, şöyle dedi: ''Çevresel ve kalıtsal birtakım faktörler alerjik astım oluşumunda büyük rol oynarlar. Ailesinde astımı olan kişilerde astım riski olmayanlara göre daha yüksektir. Alerjik bazı faktörler de astım oluşumunda büyük rol oynar. Bunlar çoğunlukla polenler, ev tozları, hayvan tüyleri, bazı böcek türleri, bazı gıdalar, bazı kimyasallardır. Mevsim değişiklikleri, kirli hava ve sigara dumanı, parfüm gibi keskin kokular da nedenler arasında sayılabilir. Ev tozu akarları, polen, nem, küf, keskin kokular hayvan tüyleri de alerjik astıma neden oluyor. Alerjik astımı hayvan tüyleri de tetikler. Özellikle evcil hayvanlar; kedi, köpek, hamster vb. Hayvanların tüyleri ve bunlarla birlikte dökülen derilerindeki alerjenler astıma sebep olabilir.''

ALERJİK ASTIM BELİRTİLERİ

Alerjik astımın semptomlarına değinen Çarkanat, ''Tanı için birinci şart doğru alınmış bir anamnez yani hasta öyküsüdür. Öksürük, nefes darlığı veya hışıltılı solunumu olan hastada bu belirtiler belli bir durum veya madde ile temas sonrası ya da mevsim geçişlerinde oluyorsa alerjik astımdan şüphelenilir. Tanıyı desteklemek ve neye karşı allerji olduğunu bulmak için akciğer filmi, solunum testi ve allerji testleri yapılır'' diye söyledi.


Alerjik astımın tedavi yöntemine ilişkin konuşan Çarkanat, ''Alerjik astımda temel tedavi; alerji olunan etkenden uzaklaşmak ve ilaç tedavisidir. Alerjik astım olan kişiler, tozlu ve dumanlı ortamlardan uzak durmalı, sigara içilmemeli ve içilen ortamdan uzak durulmalı, alerji yapan madde ve durumlardan uzak durulmalı, İlaç tedavisi düzenli alınmalı ve doktora muayene olmadan ilaçlar asla kesilmemeli, nemli ortamlardan uzak durulmalı, küf oluşumuna karşı ev düzenli olarak temizlenmeli ve sık havalandırılmalı ev tozundan korunmak için toz tutan halı, kilim, mobilya, yatak, yorgan gibi ev eşyalarının temizliği düzenli yapılmalıdır'' diyerek açıklamasını sonlandırdı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal