Fransızca achromatique kökünden gelen akromatik kelimesi renksiz anlamına gelmektedir. Eski Yunan dilinde gizli öğreti demek olan bu kelime felsefede de karşımıza çıkmaktadır. Akromatik kelimesinin ne anlama geldiğine hep birlikte bakalım…
Akromatik kelimesi felsefede bir ekol ya da okul sahibi kişinin gizli öğretilerin sadece o okulda yer alan seçkin öğrencileri tarafından bilinmesi ve kullanılması anlamına gelmektedir.
Bu ifade okulda bulunan gizli öğretilerin belirli bir kesim tarafından bilinmesini anlatmaktadır. Bu öğretiler kişilere sözel olarak aktarılmaz. Bu öğretiler halk ya da geniş kitleleri içerisine almaktadır. Seçkin bir sınıf için kullanılan bu kelime felsefi okulun içinde yer alan seçkin öğrencileri içine almaktadır. Özellikle ünlü filozof Aristoteles’in okulu tarafından kullanılan bir terimdir.
Sözlükte renksiz anlamı olarak geçen bu kelime şeffaf renk olarak ifade edilir. Herhangi bir rengi olduğu gibi yansıtmasını ifade eder. Gündelik yaşamda bu ifade nötr ya da gri renk anlamında kullanılmaktadır. Bu kelime kullanıldığında kişinin bir tarafı olmadığı ya da bulunduğu ortama uygun olarak bir karakter sergilediği söylenmektedir.
Örnek bir cümle vermek gerekirse:
“Bu kişi akromatik bir karakter. Bulunduğu ortama göre tavır takınıyor.” denebilir.
Bu kavram televizyon ve fotoğrafçılık alanlarında da karşımıza çıkmaktadır. Beyaz, gri ve siyah renkleri ifade eder.
Fotoğrafçılıkta ise bu renkler iki gruba ayrılmaktadır. Bunlar akromatik renkler ve kromatik renklerdir. Akromatik renkler yani beyaz ve siyah arasında algılanan renklerden oluşur.
Burada ifade doğallığı temsil etmektedir. Mimaride kullanılan ürünlerin doğal ve hiçbir katkısı olmadığını anlatan ifadedir. Bu malzeme kendi doğal renginde demek için akromatik kelimesi kullanılır.