Akrabasının Kimliğiyle Ameliyat Oldu! Suçsuz Bulundu

Yargıtay sahte kimlikle ameliyat olup SGK'ya 178 bin lira ödemeye yapmayan vatandaşı akladı. Zorunluluk olduğu belirtilen karar ise emsal niteliğinde.

17.10.2021-11:45 - (Son Güncelleme: 17.10.2021-11:45) Akrabasının Kimliğiyle Ameliyat Oldu! Suçsuz  Bulundu

Yargıtay, sosyal güvencesi olmayan vatandaşın akrabasının kimliğiyle ameliyat olmasına ceza vermedi. Hemorid ameliyatı olan vatandaş hakkında emsal niteliğinde bir karara imza atan yargıtay, durumun acil olduğu için cezaya gerek olmadığını bildirdi.

SGK DAVA AÇMIŞTI

Aniden hemorid olan vatandaş, sosyal güvencesi olmadığı için bir akrabasının kimliği ile hastaneye gitti. Aynı gün ameliyat olan vatandaş hakkında Sosyal Güvenlik Kurumu Dava açtı. Nitelikli dolandırıcılık, evrakta sahtecilik ve resmi belgede usulsüzlük suçundan dava açılan vatandaş yargı önünde masum bulundu. Yıllar süren davayı kapatan Yargıtay, ameliyatı mecbur olması gereken vatandaşı akladı.



ACILAR İÇİNDE KIVRANMIŞ

Hemorid rahatsızlığı bulunan vatandaşın aktardığına göre ilk önce evde acılar içinde kıvranmaya başlamış. Daha sonra sigortası olmadığı için hastaneye gitmek istemeyen vatandaş, akrabasının kimliğiyle hastaneye gitmiş. Acil serviste kontrolleri yapılan hastanın aynı gün ameliyatına karar veren hastane SGK'dan 178 bin liralık ödeme almış. SGK, resmi belgede sahtecilik yapıldığını iddia ederek 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, sigortası olmayan sanığın ani rahatsızlığı üzerine tedavi olmak amacıyla akrabasının kimlik belgesini alarak hastane kaydını onun üzerinden yaptırıp ameliyat olması eyleminde zorunluluk hali bulunduğundan kamu kurumunu dolandırma suçu oluşmayacağına hükmetti. Yargıtay kararında şu açıklamalara yer verildi;


"Katılan kurum tarafından karşılandığı ve bu şekilde sanıkların fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ederek katılan kurumu zarara uğrattıkları iddia edilmiştir. Sanığı hastaneye gittiği, burada görevli olan ve haklarında beraat kararı verilen sanıkların yardımları ile hastanenin genel cerrahi polikliniğine giriş kaydını yaptırdıktan sonra doktor tarafından muayene edilerek aynı gün ameliyat olduğu anlaşılmaktadır. Sanıkların fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ederek katılan kurumu zarara uğrattıklarının iddia edildiği somut olayda sanık savunmaları, hastane ve SGK cevabi yazıları ve diğer deliller doğrultusunda sanığın atılı suça ilişkin eyleminin zorunluluk hali kapsamında kaldığı gerekçesine dayanan mahkemenin kabul ve uygulamasında bir isabetsizlik görülmemiştir. Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre katılan vekilinin eksik araştırma ile hüküm kurulduğuna yönelik yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle, hükümlerin onanmasına oybirliğiyle karar verildi."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal