Akraba atamalarında CHP'de iç hesaplaşma: Özgür Özel'in tavrı öne çıktı!

CHP'nin yerel seçimlerin ardından belediye kadrolarında akrabaların işe alınması konusunda sessiz kalması, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun benzer skandalları patlak verince CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in devreye girmesiyle son buldu.

09.05.2024-11:36 - (Son Güncelleme: 09.05.2024-11:36) Akraba atamalarında CHP'de iç hesaplaşma: Özgür Özel'in tavrı öne çıktı!

Belediye kadrolarının eş, dost, akraba çiftliğine dönüştürülmesiyle kamuoyunda infiale yol açan "sülale devri" atamalarına, Özgür Özel'in müdahalesiyle dur denildi. Cumhuriyet Halk Partisi'nin yeni lideri Özel, bu tür uygulamaların partinin itibarını sarsacağını belirterek, "Taviz yok, geri almayanın gözünün yaşına bakmam." dedi ve harekete geçti.

Sözcü gazetesine konuşan Özgür Özel, ilgili belediye başkanlarının tek tek aranarak, atadıkları isimlerin istifa ettirildiğini açıkladı. CHP'nin belediyelerde akraba atamalarına yönelik sessizliği, kamuoyunda eleştirilere neden olmuştu. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun akraba torpilleriyle ilgili skandalların patlak vermesi, Özgür Özel'in bu konuda harekete geçmesine neden oldu. Özel'in bu tavizi olmayacakları yönündeki kararlı duruşu, partinin içinde ve dışında olumlu yankı uyandırdı.

CHP'nin, yerel yönetimlerde liyakata dayalı bir yönetim anlayışı benimsemesi ve partinin itibarını koruması, Özgür Özel'in liderliğindeki yeni dönemin önemli hedeflerinden biri olarak göze çarpıyor.

Özgür Özel, şu ifadeleri kullandı:

“Milletvekilleri ya da belediye başkanlarının yakınları istediği kadar liyakatli olsunlar, AK Parti'nin bu kadar nepotizm (kayırmacılık) yaptığı bir yerde bu tip atamaları kimseye anlatamayız. Bu kadar işsizlik ve yoksulluğun olduğu yerde bu tip işler CHP'ye duyulan güveni kökten sarsar. Hiç tavizimiz yok. Asla kabul etmiyoruz. En sert tepkiyi ben gösteriyorum. Bundan sonra da asla izin vermeyeceğiz. Atamaların geri alınması gerekiyor. Aksi takdirde parti hukuku içinde ne yapmamız gerekirse onu yaparız. Bana yapılan her kusuru, partideki her hatayı affedebilirim. Ama belediyede akraba, eş, dost işi ve paralı pullu işlere bulaşanların gözüne yaşına bakamayız. Başkanlara ait WhatsApp grupları var. ‘Oraya yazın’ dedim, ‘Genel başkan bizzat takip ediyor, bu işlere sakın kalkışılmasın’ diye”


Akraba atamaları gündem oldu

Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) son dönemde belediyelerde yapılan akraba atamaları, partinin genel başkanı Özgür Özel'in müdahalesiyle gündeme geldi. AK Parti'den CHP'ye geçen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in, yeğeninin atamasının geri çekildiği bildirildi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nde CHP milletvekili Serkan Sarı'nın ağabeyi Gökhan Sarı'nın ataması durduruldu. Benzer şekilde, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu kayınbiraderini ve bacanağını, Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı ise kız kardeşinin oğlunu başkan yardımcısı olarak atamıştı. Bu atamaların geri çekilmesi için bu başkanlara haber verildiği kaydedildi.

Tartışmalı delege olaylarının yaşandığı kurultay sonrası CHP'de göreve gelen Özgür Özel ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu arasında güç savaşı devam ediyor. Özgür Özel'in, İmamoğlu'nun adının karıştığı skandal atamaların etkisiyle sessizliğini bozduğu değerlendiriliyor.

İmamoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinde gerçekleştirdiği akraba atamaları kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. İBB'de kadroya alındığı iddia edilen isimler arasında İmamoğlu'nun yeğeni Fatma Karasuç ve eşi Dilek İmamoğlu'nun kardeşi Şeriman Gümüş bulunuyordu. Ayrıca, İmamoğlu'nun yeğeni Ufuk İnan, Avcılar Belediyesi'nde Başkan Vekilliğine getirilmişti. Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl'ün eşi Ayşegül Bingöl de İBB'de kadroya alınmıştı.

İmamoğlu'nun seçim öncesi yaptığı açıklamalarda belediyelerde akraba atamalarına karşı olduğunu ifade etmiş, "Belediyeler eş, dost, akraba yeri değil kardeşim. Ben de aynı şeyi yapıyorsam bana da hesap soracaksınız. Çok marifetliyse başka yerde marifetini göstersin. Bu konuda taviz yok." demişti.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal